Eğitim Sitesi

Muson Ormanları Nedir? Muson Ormanları Hakkında Kısaca Bilgi

Muson Ormanları Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Muson Ormanları:

Yağışın fazla olduğu yerlerde, kış aylarında yapraklarını döken yayvan yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlar görülür. Bu ormanlara muson ormanları denir.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Paralellerin Özellikleri: 1. Başlangıç paraleli ekvatordur. Aynı zamanda en uzun paraleldir. 2. Ekvatorun; 90 tane kuzeyinde,90 tanede güneyinde olmak üzere toplam 180 tane Paralel vardır. 3. Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe paralellerin boyları kısalır Buna karşılık dereceleri büyür. 4. 90 derece paralelleri nokta halindedir. 5. Bazı paraleller özel isimlerle bilinirler. A) 0 derece paraleli; Ekvator B) Ekvatorun 23 derece 27 dakika kuzeyindeki paralel Yengeç Dönencesi C) Ekvatorun 23 derece 27 dakika güneyindeki paralel Oğlak Dönencesi D) Ekvatorun 66 derece 33 dakika kuzeyindeki paralel Kuzey Kutup Dairesi E) Ekvatorun 66 derece 33 dakika güneyindeki paralel Güney Kutup Dairesi F) Ekvatorun 90 derece Kuzeyindeki noktaya Kuzey Kutup Noktası,90 Derece Güneyindeki noktaya Güney Kutup Noktası denir. 6. Paraleller bir birlerini kesmezler ve birleşmezler. 7. Paraleller doğu batı doğrultusunda uzanırlar 8. Ardışık iki paralel arasındaki uzaklık 111 km'dir(Türkiye 36-42 kuzey paralelleri arasında olduğuna göre 42-36=6x111=666 km Türkiye'nin en kuzeyiyle en güneyi arasında 666 km'lik kuş uçuşu uzaklık bulunmaktadır. 9. Ekvatorun kuzeyindeki paralellere Kuzey paralelleri, Güneyindeki paralellere Güney Paralelleri adı verilir. 10. Aynı paralel üzerinde bulunan tüm noktaların Ekvatora olan uzaklıkları aynıdır.

    Hidrolojik Döngü: Suyun bazı doğal kuvvetler ve hava hareketi ile hidrosfer(su küre), pedosfer(canlı küre) ve atmosfer(hava küre) arasında üç halde ve sistematik bir tarzda devamlı yer ve şekil değiştirerek dönmesi, dolaşması. (Pedosfer : Canlı küre olarak tanımlayabileceğimiz pedosfer, biyosferin bir bileşkesidir.)

    Obsidyen (Volkan Camı): Siyah, kahverengi, yeşil renkli ve parlak dış püskürük bir taştır. Magmanın yer yüzüne çıktığında aniden soğuması ile oluşur. Bu nedenle camsı görünüme sahiptir. Volkan camı.

    Alizeler: 30° enlemlerinden (DYB) Ekvator'a (TAB) doğru esen rüzgarlardır. Dünya'nın ekseni çevresindeki hareketi nedeniyle sapmaya uğrayıp, Kuzey Yarım Küre'de kuzeydoğudan, Güney Yarım Küre'de güneydoğudan eserler. En düzenli ve sürekli esen rüzgarlardır. Okyanus akıntılarının yönlerini düzenlerler. Başlangıçta kuru olan bu rüzgarlar, deniz üzerinden aldıkları nemi Ekvator çevresine yağış olarak bırakırlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü