Eğitim Sitesi

Kaligrafi Nedir? Kaligrafi Hakkında Kısaca Bilgi

Kaligrafi Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Kaligrafi:

Güzel yazı sanatı. Harfler arasındaki boşlukları belli estetik ve tasarım kurallarına göre düzenleyerek kâğıt ya da ideografik benzeri malzeme üstüne kalem ya da fırçayla güzel ve zarif yazı yazma sanatı. dersimiz.com İslam sanatında "hat" adıyla anılır. Yazı temelde işlevsel bir amaca hizmet etmekle birlikte öbür sanat dallarının üslupsal gelişimleriyle de yakından ilgilidir.

 

Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak Kaligrafi:

Hattatların yazdıkları güzel yazı (Resimde ressamın yazı yazar gibi rahat fırça kullanması sonucu ortaya çıkan el yazısı karakterindeki yazılar için de kullanılır).

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Ekspresyonizm: Dışavurumculuk ya da Anlatımcılık da denir. 20.yy.ın başlarında Avrupa'da ortaya çıkan sanat ve mimarlık akımı. Güzel sanatlarda Rönesans'tan beri hüküm sürmüş doğaya uygun betimleme anlayışından bir kopuş olan dışavurumculukta, sanatın asıl amacı, sanatçının duygularını ve iç dünyasını, renk, çizgi, yüzey ve kütle aracılığıyla dışa vurmasıdır. Bu duyguları daha güçlü yansıtabilmek için sanatçılar tasarımda denge ya da güzellik gibi geleneksel kavramlardan uzaklaşarak biçimbozma (deformasyon) yöntemini yaygınlıkla uygulamışlardır.

    Köşebent: Dikdörtgen ve kare formlu biçimlerde köşelere yapılan süslemelere verilen ad.

    Lirik: 1- Özlük duyguları coşkun, ilhamla dolu bir dille anlatan. 2- Nazmın bu türlüsü. 3- Bu türü yazan şair.

    Karyatid: Yunan klasik mimarisinde tapınak çatısını taşıyan uzun giysili kadın heykeli biçimindeki sütun. Bunun erkek heykeli şeklinde olanlarına atlant denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü