Eğitim Sitesi

Güç (Büyütme) Nedir? Güç (Büyütme) Hakkında Kısaca Bilgi

Güç (Büyütme) Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Güç (Büyütme):

Teleskobun gücü, teleskobun kendisi ve kullanılan göz merceği (oküler) arasındaki ilişki olarak tanımlanabilir. Teleskop alınırken açıklık ve teleskobun gücüne çok dikkat edilmelidir. Büyütme = Teleskobun odak uzaklığı / gözmerceğinin odak uzaklığı formülü ile hesaplanır. Normal şartlar altında en yüksek büyütme teleskobun açıklığının 60 katına eşittir. Mesela 3.5" lik bir teleskobun max. büyütmesi 210X dir. Genelde amatör astronomlar gözlemlerinin çoğunu açıklığın 20-25 katı bir büyütme ile yaparlar.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Işık Yılı: Işığın bir yılda aldığı yol. Uzaydaki gök cisimleri arasındaki mesafe kilometre ile ifade edilmeye başlatıldığında çok büyük rakamlar meydana gelir. Bunun yerine ışık yılı birimi kullanılır. Bir ışık yılı ışığın boşlukta 1 yılda aldığı yoldur. Bu ışık yılı yaklaşık olarak 9,45.10¹² km dir. Işık yılı bir uzunluk birimidir. Kısaca "ıy" olarak ifade edilir.

    Arama ve Kurtarma Uyduları: Arama ve kurtarma uyduları, deniz ve havadaki araçlarla uzak yerlerden haberleşebilmek için tasarlanmıştır. Bu uydular uzak ve tehlikeli bölgelerde mahsur kalmış acil durum işareti gönderen hava ve deniz araçlarının yerlerini algılayıp belirler.

    Radyo Astronomi: Radyo teleskoplarıyla yıldızlardan gelen radyo ışınlarını inceleyen astronomi dalı.

    Kozmik Işınım: Yıldızlardan, öteki gökcisimlerinden ve süpernova patlaması gibi patlamalardan uzaya saçılan ve yeryüzüne ulaşabilen ışınım ve madde.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü