Eğitim Sitesi

Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü

Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü

Asetilkolin

Organik bir baz olan kolinin asetik asitle esteridir. Normal olarak sinir uçlarından salgılanan bir tür nörotransmitter madde. Sinir impulsunun sinapstan geçişini sağlar.

Asidozis

Vücuttan baz kaybı ya da asit birikmesiyle beliren patalojik durumdur. Yüksek hidrojen yoğunluğuyla belirlenir. (Düşük pH)

Asimetri

Herhangi bir simetri tipine sahip olmama durumu.

Asinar Hücre

Pankreasta, pankreas özsuyu salgılayan hücreler.

Asit

Molekül ya da iyonlar su içinde hidrojen iyonlarını (proton) veren bir maddedir. Asitler ekşi bir tada sahiptir, mavi turnusol kağıdını kırmızıya çevirir ve bazlarla birleşerek tuzları oluşturur.

✔ Su içerisinde çözündüklerinde suya H+ iyonu veren maddelerdir.
✔ Mavi turnusol kağıdının rengini kırmızıya dönüştürürler.
✔ pHları 7 den düşüktür.
✔ Tatları ekşidir.
✔ Karbondioksit, yağ asidi ve aminoasit asit özellik gösterirler. Ortamda çok fazla biriktiklerinde pH ın düşmesine yani ortamın asitleşmesine neden olurlar.

Asit Yağmurları

Odun, kömür ve diğer fosil yakıtların yakılması sonucu atmosfere verilen kükürt ve azot içeren gazların, atmosferde çeşitli tepkimeler ile asitli bileşiklere dönüşüp yağışlarla yeryüzüne dönmesine asit yağmurları denir.

Asit Yağmuru

1. Kükürt oksitleri, azot oksitleri gibi hava kirleticilerinin havadaki su molekülleriyle birleşmesiyle oluşan asit yağışının yağmur hâlinde yeryüzüne inmesi.

2. Atmosfere insan faaliyetleri sonucunda verilen asit oluşturan öncül moleküllerin sonucunda normalden daha düşük pH'ya sahip yağışların olması.

Askospor

Özel bir spor muhafazası içinde bulunan, genellikle sekiz spordan oluşan dizi.

Astigmatizm

Işık ışınlarının kırılarak göze girmesini ve ilerlemesini sağlayan kornea ve merceğin pürüzlenmesiyle oluşur. Görüntü ağ tabakanın önüne ve arkasına düşer. Cisimler net görülmezler. Bu şekildeki göz, cisimleri bulanık görür. Silindirik merceklerle düzeltilir.

Astronom

Gök bilimci.

Aşı

1. Birtakım hastalıklara karşı bağışıklık sağlamak için vücuda verilen, o hastalığın mikrobuyla hazırlanmış eriyik.

2. Bazı hastalıklara karşı bağışıklık sağlamak için vücuda enjekte edilen ölü ya da zayıf bakteri süspansiyonu.

Aşılama

Bazı bitkilerden elde edilen tomurcukların veya doku parçalarının başka bir bitkiye taşınmasına aşılama denir.

Aşılama İle Üreme

Bazı bitkilerden elde edilen tomurcukların veya doku parçalarının başka bir bitkiye taşınmasına aşılama denir. Aşılama ile kök ve gövde yapısı güçlü olan bitkiler üzerinde verimi yüksek tomurcuklar geliştirilmiş olur. Bu yöntemle bitkilerin üretim hızı ve verimi artırılmış olur.

Aşılamayla Üreme

Bazı bitkilerden elde edilen tomurcukların veya doku parçalarının başka bir bitkiye taşınmasına aşılama denir. Aşılama ile kök ve gövde yapısı güçlü olan bitkiler üzerinde verimi yüksek tomurcuklar geliştirilmiş olur. Bu yöntemle bitkilerin üretim hızı ve verimi artırılmış olur.

Ateliozis

Hipofizle ilgili cücelik.

Atık

Çevreye atılan ve doğal dengeyi bozan zararlı maddelere atık denir.

Atmosfer basıncı

Atmosferin yer yüzünde bulunan her cisim üzerine yaptığı basınç. Deniz seviyesinde, 760 mm'lik civa sütununun 1 cm² alana yaptığı basınç "1 atmosfer" basıncıdır.

Atom

Elementin kimyasal özelliğine sahip en küçük parçasıdır. Proton, nötron ve çekirdeğin çevresinde özgül bir yörünge üzerinde dönen elektronlardan oluşmuştur.

Atom Yörüngesi

Atom çekirdeği etrafında bir elektronun izlediği yol.

ATP

1-Canlılarda enerji ihtiyacı için kullanılan ve parçalandığında 7000 kal. ısı açığa çıkaran biyokimyasal bir molekül.

2-Ekzergonik tepkimelerde açığa çıkan enerjiyi depolayan, endergonik tepkimeler için enerji aktarımını sağlayan molekül.

3-Adenozin trifosfat

Diğer Biyoloji Terimleri

İlk Sayfa ... 7 8 [9]10 11 ... Son Sayfa

Biyoloji Terimleri Sözlüğünde Kayıtlı Terim: 2079

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa