Eğitim Sitesi

Zaviye Nedir? Zaviye Hakkında Kısaca Bilgi

Zaviye Terimi Hakkında Bilgiler

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Zaviye:

Küçük tekkeye verilen isimdir.

 

Tarih Terimi Olarak Zaviye:

Tekkelerin daha küçük boyuttakilerine verilen ad. Küçük tekke, ibadethane.

 

Sanat Terimi Olarak Zaviye:

Tekkenin küçüğü, gelip geçenlerin konakladığı yer.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Zaviye:

Küçük tekke.

 

Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Zaviye:

Arapça, açı, köşe, evin küçük bir köşesi veya odası gibi manaları ihtiva eden bir kelime. Tekkenin küçüğüne verilen isim. Zaviyeler genel olarak, şehir ve kazaların kenarlarında, uzakça yerlerde kurulurdu. Mecaz olarak dünyaya da zaviye denir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Zaviye:

1. Köşe

2. Küçük tekke.

 

    Benzer Osmanlı Türkçesi Terimleri

    Alay Beyi: Eskiden miralay rütbesinde olan, vilayet merkezlerindeki jandarma kumandanlarına verilen unvandı. 1908'den sonra bu kullanım terk edilerek, yerine "alay kumandanı" kullanılmaya başlanmıştır. Bu tabir daha önceleri zeamet sahipleri için kullanılırdı.

    Kaza Görevi: Yargı görevidir. Bu görev kadılar tarafından yürütülürdü. Kadılar İslam hukukuna göre davalara bakar ve karar verirlerdi.

    Yeniçeri: Orhan Gazi tarafından kurulan piyade sınıfı asker ocağının erleri. Başlangıçta çok başarılı hizmetler gören yeniçeri ocağı zamanla dejenere olmuş ve defalarca baş kaldırarak devletin başına dert olmuştur. Yeniçeri ocağı 1826 yılında II.Mahmud tarafından başka bir askeri ocak kurularak ( Nizami cedid) ortadan kaldırılmıştır.

    Alabanda: Geminin omurgasından küpeştesine kadar olan yanlarının hattından yukarı bulunan kısmın iç yüzüne verilen isimdi. Dış yüzüne "borda" denilirdi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Osmanlı Türkçesi Terimleri Sözlüğü