Eğitim Sitesi

Uzay Nedir? Uzay Hakkında Kısaca Bilgi

Uzay Terimi Hakkında Bilgiler

Fizik Terimi Olarak Uzay:

Bütün varlıkların içinde bulunduğu sonsuz boşluk, feza.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Uzay:

Bütün gök cisimlerinin içinde bulunduğu sonsuz boşluk, feza.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Uzay:

1- Uzunluğu, genişliği ve yüksekliği, düz sınırsız genişletilebilen geometrik terim.

2- Bütün varlıkların içinde bulunduğu sonsuz boşluk, feza.

3- Düşünebildiğimiz bütün noktaların kümesi.

 

Coğrafya Terimi Olarak Uzay:

Uzay ya da fezâ, Dünya'nın atmosferi dışında ve diğer gök cisimleri arasında yer alan, gök cisimleri hariç, evrenin geri kalan kısmındaki sonsuz olduğu düşünülen boşluğa verilen isimdir. Ortalama sıcaklığı -270 °C, mutlak sıfır noktası ise -273 santigrat derecedir. Atmosfer ile uzay arasında kesin bir sınır bulunmamaktadır, fakat Dünya'nın atmosferi yukarı doğru çıkıldıkça incelmektedir. Uzayda tahminen milyarlarca galaksi bulunmaktadır. Bu tahmini galaksilerin içinde tahminen milyonlarca sistemler, gezegenler ve astroitler bulunmaktadır.

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Uzay:

1. Gözlem aletleri ile ulaşılabilen nokta arasındaki varlık alanı başka bir ifade ile bütün gökcisimlerinin bulunduğu, yerin atmosferi dışında kalan boşluk, feza.

2. Bütün gök cisimlerinin bulunduğu boşluktur.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Uzay:

Bütün varlıkların içinde bulunduğu sonsuz kabul edilen boşluk.

 

    Benzer Fizik Terimleri

    Saçak: 1. Bir ışık demetinin engel arkasında elde edilen parlak ve karanlık şeritlerden herhangi biri. 2. Yapıcı girişimin olduğu noktalarda, aydınlık bölge oluşurken yıkıcı girişimin olduğu noktalarda da karanlık bölge oluşur. Bu bölgelere saçak denir.

    Tamamlayıcı renk: Beyaz rengi oluşturacak renklerin karışımı.

    Basit Harmonik Hareket: Periyodik hareketlerde cismin bir denge konumu vardır. Cisim, bu denge konumundan uzaklaştıkça artan ve cisimden denge konumuna doğru etki eden bir kuvvet oluşur. Bu kuvvete geri çağırıcı kuvvet denir. Bu kuvvetin etkisi ile denge konumuna yönelen cisim, denge konumunda belirli bir kinetik enerji kazandığı için durmaz, hareketine devam eder. Bu sefer zıt yönde bir geri çağırıcı kuvvet oluşur. Geri çağırıcı kuvvetin denge konumundan, yer değiştirme ile doğru orantılı olduğu hareket türüne basit harmonik hareket denir.

    X-ışını: Yüksek enerjili fotonlar, katot ışınlarından türetilebilir veya atomlardaki elektronların üst enerji seviyelerinden daha alt enerji seviyelerine düşmesinden elde edilebilir. X-ışınlarının frekansı mor ötesi ve gamma ışınları arasındadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fizik Terimleri Sözlüğü