Eğitim Sitesi

Uvertür Nedir? Uvertür Hakkında Kısaca Bilgi

Uvertür Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Uvertür:

1- Opera perdesi açılmadan önceki sunuş müziği.

2- İlk operalar için yazılan uvertürler üç bölümlü olup orta bölmesi hızlı ve canlıdır. Sonradan, ortası ağır, ilk ve son bölümleri hızlı olan uvertürler yazıldı ve operaya bağımlı olmaksızın da konser dağarlarına girdi. Ouverture (Fr.).

3- Müzikli sahne yapıtlarının, süit ve senfonilerin başındaki açılış, giriş müziği. İtalya'da Alessandro Scarlatti, Fransa'da da Jean-Baptiste Lully uvertürü üç bölümlü olarak kesinleştirmişler, böylece klasik senfoni biçiminin temelini atmışlardır.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Marakas: Latin Amerika müziğinin ritim çalgısıdır. Büyük bir yumurtayı andırır. Su kabağının içi oyularak ya da sert ağaçtan yapılır. Tutup salladıkça içindeki küçük tanecikler kendine özgü sesler çıkarır.

    Fabl: Kahramanları çoklukla hayvanlardan seçilen, sonunda ders verme amacı güden, genellikle manzum hikâye, öykünce.

    Fanfar: 1- Yalnız maden üflemeli çalgılarla çalınan, genellikle şenliklerde ve törenlerde ilgi çekmek için kullanılan müzik. Fanfara (İt.). 2- Bakır üflemeli çalgılardan oluşan orkestra, bu orkestranın çaldığı tartımlı ve canlı parça.

    Menuetto: 17.Yüzyılda ortaya çıkmış. Fransa kaynaklı, üç zamanlı saray dansı. Adı "küçük" anlamına gelen menü sözcüğünden türemiştir. Ufak adımlarla oynanması bu adı gerektirmiştir. Müziği önce süitlerde yer almış, sonra sonat biçiminin bölümlerinden biri olmuş, yerini "scherzo" ya bırakıncaya kadar kullanılmıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü