Eğitim Sitesi

Üst Geçiş Nedir? Üst Geçiş Hakkında Kısaca Bilgi

Üst Geçiş Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Üst Geçiş:

Günlük hareketi sırasında bir gök cisminin, günlük çemberinin en büyük çevren yüksekliğine sahip olan noktasından geçişi. Bu nokta gözlemcinin öğlen çemberi üzerindedir. Bu nedenle buna öğlenden üst geçiş de denir. Yıldızların meridyenden en büyük yükseklikteki geçişi.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Teğetsel Hız: Bir yıldızın uzay hızının, bakış doğrultusuna dik yöndeki bileşeni.

    Mars Gezegeni: - Mars, Dünya'ya benzeyen 2. gezegendir. Bu nedenle " Dünya'nın erkek kardeşi " olarak adlandırılır. - Demir oksitden oluşması nedeni ile " Kızıl Gezegen " olarakta adlandırılır. - Dünya'ya göre soğuk bir gezegendir. Ortalama sıcaklığı -55⁰C dir. - Güneş sisteminin 25 km yüksekliğindeki en büyük yanar dağı " Olympus " Mars'ta bulunmaktadır. - Gezegende hiç su yoktur. - Atmosferi Dünya'nınkine göre daha incedir. - Çok kuvvetli rüzgarlar ve kum fırtınaları yaşanır.

    Frenleme Işınımı: Serbest parçacık hareket ederken yoğun bir ortama girerse ivmeli olarak yavaşlar. Yani frenlenir ve ışınım yayar.

    Akıllı Süngerler: Akıllı süngerler, uçak yolculuklarında iniş sırasında yaşanan sarsıntıları azaltan ve sonrasında eski hâline dönen süngerler, astronotların kasklarında kullanılan şok emicilere dayanır. (NASA tarafından geliştirilmiştir.)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü