Eğitim Sitesi

Üre Nedir? Üre Hakkında Kısaca Bilgi

Üre Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Üre:

1. Karbonik asit diamidi. (NH2CONH2) Protein metabolizmasının suda eriyen art ürünlerinden biri.

2. Memeliler ve diğer hayvanlarda aminoasitlerin yıkımı ile oluşan boşaltım maddesi; idrarın esas organik maddesi.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Üre:

Azotlu besinlerin vücutta yanmasıyla oluşan,erimiş bir durumda idrarla vücuttan atılan,suda eriyen azotlu madde.

 

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Üre:

Amino asitlerin yıkım ürünü. Amino asitlerin yıkılmasıyla oluşan amonyak ve çeşitli amino asitler kullanılarak karaciğerde sentezlenir. Azotlu bir metabolizma artığı olan üre böbrekle yoluyla dışarı atılır.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Ekoton: 1. Farklı ekosistemlerin kesişme bölgeleridir. Farklı bölgelerin özelliklerinin hepsini taşıdıkları için tür çeşitliliği çok fazladır. 2. Komşu biomlar arasında oldukça geniş bir geçiş bölgesidir. Bu bölge kısıtlı ölçüde de olsa, ekoton için karakteristik olan bazı organizmalara ek olarak yakın olan her biomdan bir miktar organizma içerir. 3. İki komünite arasındaki geçiş bölgelerine ekoton denir. Su ve kara komüniteleri arasındaki geçiş bölgesi bataklıklar örnektir.

    Kupula: Fındık tipi meyveyi taşıyan, kadehe benzer yapı.

    Kilit Taşı Tür: 1. Bir komünitenin kompozisyonu üzerinde baskın etkiye sahip olan tür. 2. Besin ağlarında bulunan ve ekosistemin bütünü üzerinde etkili olan türlere kilit taşı tür denir. Bu türlerin ekosistemin devamlılığı açısından önemi büyüktür. Bu türler ekosistemde yok olduğunda besin ağı büyük ölçüde zarar görür ve ekolojik denge bozulur. Bu türlere örnek olarak su samuru verilebilir.

    Lizozomlar: Golgi aygıtınca oluşturulan veziküler yapıdır. Tüm sitoplazmada bulunur. Etrafları çift katlı lipit yapıda zarla çevrilidir. Lizozomların içerisinde çeşitli enzimler bulunur ve bu enzimlerle hücrenin sindirim ve savunma görevini yapar. Makrofaj ve lökosit hücrelerinde çok sayıda bulunur. Lizozomların etkileri aşağıda verilmiştir. • Yapılarındaki sindirim (hidrolitik) enzimleri aracılığıyla organik bileşikleri parçalar. Glikojeni-glukoza, proteini-aminoaside dönüştürür. • Dışarıdan hücreye alınan bakteri, yabancı protein vb. maddeleri sindiriryok eder. • Yaşlanan, içi partikülle dolan lizozomların zarları parçalanır ve enzimler hücre içine geçer. Serbest kalan enzimler hücrenin kendisini sindirir, yok eder. Buna, otolizis denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü