Eğitim Sitesi

Tiranlık Nedir? Tiranlık Hakkında Kısaca Bilgi

Tiranlık Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Tiranlık:

Eski Yunan'da yasa veya kanunlara uygun olmayan bir şekilde, hükümetin başına geçen bir tiran tarafından yönetilen hükümet şekli.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Setre: Düz yakalı, önü ilikli bir tür ceket.

    Sancak Beyi: 1. Sancakları yöneten, idarî yetkileri de bulunan askerî rütbe. 2. Tanzimattan sonra, Osmanlı yönetim teşkilatında sancakların yöneticisi, mutasarrıf.

    Boğazköy: Çorum İli'ne bağlı, Boğazkale ilçe merkezinin eski adıdır. MÖ 1900 yıllarında kurulan Hitit Krallığının başkenti olan Hattuşa'nın kalıntıları Boğazköy yakınlarındadır. Tarihin ilk yazılı barış antlaşması olan Kadeş Barış Antlaşması ve tarihin en eski tunç tableti Boğazköy'de bulunmuştur.

    Jön Türkler (Genç Osmanlılar): II. Mahmut zamanında kurulan Harbiye ve Tıbbıye gibi batı tarzında eğitim veren kurumlardan yetişenlerin oluşturduğu Osmanlı aydınlarıdır. Batıya hayranlık duyan bu kesim, devletin dağılmasını önlemek amacıyla tüm Osmanlı halkını "Osmanlı Ulusu" adıyla birleştirmeye çalıştılar. 1876 yılında iki hükümet darbesi düzenleyerek önce Abdülaziz'i tahttan indirip yerine V. Murat'ı daha sonra da V. Murat'ı da tahttan indirip yerine II. Abdülhamit'i tahta çıkardılar. II. Abdülhamit'e Kanun-i Esasiyi kabul ettirerek Meşrutiyet Dönemi'ni başlattılar. II. Ab-dülhamit 93 Harbinde alınan yenilgiyi bahane ederek Meşrutiyet'e son verince pek çoğu yurt dışına kaçtı ve böylece Genç Osmanlılar Cemiyeti dağılmış oldu. İttihat ve Terakki Cemiyeti bu cemiyetin olmamasından doğan boşluğu doldurmuştur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü