Eğitim Sitesi

Takas Nedir? Takas Hakkında Kısaca Bilgi

Takas Terimi Hakkında Bilgiler

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Takas:

Vadesi gelmiş, aynı cinsten ve karşılıklı iki alacağın birbirine sayışılması.

 

Hukuk Terimi Olarak Takas:

Vadesi gelmiş, aynı cinsten ve karşılıklı iki alacağın birbirine sayışılması.

 

Tarih Terimi Olarak Takas:

İki ülke arasında yapılan alışverişin karşılıklı olarak malla ödenmesi.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Takas:

1. İki tarafın bir varlık veya yükümlülüğe bağlı olan nakit akışını aralarında değiştirdikleri işlemdir. Örneğin on yıllık sabit faizli borca sahip bir firma ile benzer ancak dalgalı faizli borca sahip bir firma birbirlerinin yükümlülüklerini değiştirebilir. Swap işlemlerinde, faiz oranları ile döviz kurlarındaki değişmeler sonucunda ortaya çıkan riski en aza indirmek amaçlanmaktadır. (Swap)

2. Bir ödeme veya menkul kıymet mutabakat sistemine gönderilen transfer emirlerinin aktarımı, bu emirlerin karşılıklı olarak iletilmesine ve mutabakat öncesi provizyon alındığı durumlarda provizyon alınmasına aracılık edilmesi ve bazı durumlarda bu emirlerin netleştirilmesi işlemleridir. (Clearing)

 

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Takas:

Para alacaklılarının ödeşmesidir. Gayrimenkul malların takası mümkün olmayıp, ancak trampası mümkündür. Uygulamada takas denerek genelde trampa kastedilmektedir. Vekâletnamelerdeki "gayrimenkulleri takas" yetkisinin trampa olarak yorumlanması mümkündür.

 

    Benzer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri

    Hizmette Vatandaşa Yakınlık: Subsidiarity. Bu ilke, bir hizmetin prensip itibarı ile vatandaşa en yakın idari birim tarafından yerine getirilmesini, sadece ve sadece bu birim tarafından ya hiç ya da yeterince etkin bir biçimde yerine getirilemeyen hizmetlerin bir üst birim tarafından üstlenilmesini gerektirir.

    Memuriyet Mahalli: 6245 Sayılı Harcırah Kanunu'na göre; memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgahının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahalleler ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup, belediye hizmetlerinin götürüldüğü veya kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerleri ifade eder.

    Kademe İlerlemesi: Devlet memurunun bulunduğu derece içerisinde bir kademeden bir üst kademeye geçmesi (yatay ilerlemesi) ve bu şekilde maaşının artması.

    Aynî: Mala ilişkin; eşyaya bağlı; malın mülkiyeti ile ilgili; herkese karşı ileri sürülebilen.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri Sözlüğü