Eğitim Sitesi

Sır Nedir? Sır Hakkında Kısaca Bilgi

Sır Terimi Hakkında Bilgiler

Arkeoloji Terimi Olarak Sır:

Keramikler üzerinde koruyucu, cam benzeri tabaka.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Sır:

Gizli tutulup kimseye söylenmemesi gereken şey.

 

Sanat Terimi Olarak Sır:

1. Bazı nesnelere parlaklık verme, dış etkilerden koruma, sızmalarını önleme vb. amaçlarla sürülen, saydam veya donuk vernik.

2. Pişmiş toprak, eşya ve yapı malzemesi üzerine sürülerek fırınlanan ve bunların üzerine saydam bir katmanla örterek su ve benzeri sıvılardan etkilenmemesini sağlayan koruyucu malzeme.

 

    Benzer Arkeoloji Terimleri

    Mısır Hiyeroglif Yazısı: Mısır hiyerogliflerinde 700'den fazla işaret bulunmaktadır. Bu yüzden de okuma yazma oranı düşüktür. Çünkü hiyeroglif bir harf yazısı değildir. Birbirinden kolaylıkla ayırt edilebilecek yüzlerce sembolden oluşur. Her işaret belli bir sesi veya nesneyi temsil eder. Bu yazı soldan sağa veya sağdan sola ya da yukarıdan aşağı yazılabilir, okumak için ölçüt sembollerdeki insan ya da hayvan figürlerinin baktıkları yöndür. Kimi işaretler bir harfe, kimileri iki, kimileri de üç harfe bazılarıysa bir kelimeye karşılık gelir.

    Heroon: Tanrılaştırılarak bir kahraman (heros) olarak kabul edilmiş kişilerin öldüklerinde onurlarına inşa edilen yapılara verilen ad.

    Şemse: Süslemede kullanılan oval, dairesel biçimde dilimli ya da düz motifler.

    Magnat: Latince 'magnatus' (=seçkin kişi) kelimesinden gelmektedir. Sözlük anlamıyla, Macaristan ve Polonya'da baronlar, sarayda görevli kontesler, danışmanlar vb. gibi başlıca saray görevlilerine verilen addır. Sonraları toprak sahibi tüm soyluları kapsayan bir ünvan halini almıştır. Burada, Bizans Sarayı çevresinde toplanan bir tür toprak ağalığı sistemini belirtmek için kullanılmıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Arkeoloji Terimleri Sözlüğü