Eğitim Sitesi

Senaryo Nedir? Senaryo Hakkında Kısaca Bilgi

Senaryo Terimi Hakkında Bilgiler

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Senaryo:

Bir oyunun ve filmin bütün ayrıntılarıyla yazıldığı metindir.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Senaryo:

Bir oyunun ya da opera librettosunun iskeletini oluşturan tüm konu. Scenario (İt.).

 

Tiyatro Terimi Olarak Senaryo:

Tiyatroda yazılı metin. Sinemada filmin konusunun yazılı şekli.

 

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Senaryo:

Tiyatro oyunu, piyes, film, dizi film vb. eserlerin sahnelerini ve akışını gösteren yazılı metin.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Senaryo:

Bir tiyatro, sinema, televizyon veya radyo eserinin sahnelerini ve akışını gösteren yazılı metin.

 

Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Senaryo:

Bir düşüncenin veya bir olayın görüntü ve sese dönüştürülmesi amacıyla, görsel-işitsel mecralarda kullanılacak sinema ve televizyon yapımlarının diline uygun olarak hazırlanmış yapımın biçim ve akışını, içeriğini ve önemli yapım bilgilerini içerecek biçimde düzenlenmiş ve gerçekleştirilecek olan yapımın çekimine temel olan, sahnelere ayrılmış, özel bir sayfa düzeninde yazılmış metin.

 

Eğitim-Öğretim Terimi Olarak Senaryo:

Eğitim programının, yaşamdan yalıtılmış biçimde işlenmesi yerine, eğitilmek istenen kişinin ilgi alanıyla birleştirilerek işlenebilmesi için geliştirilen kurgu.

 

    Benzer Dil ve Anlatım Terimleri

    Drama: Bir tiyatro metninin oyuncular tarafından sahnede canlandırılmasıdır.

    Estetik: Sanatsal yaratının genel yasaları ile sanatta ve hayatta güzelliğin kurumsal bilimi, güzel duyu, bedii, bediiyat.

    Forum: Bazı sorunların görüşülerek karara bağlandığı genel toplantı. Panelin devamında yapılan, dinleyicilerin de tartış-maya katıldığı konuşmalardır. Forum, aslında başlı başına bir tartışma türü değildir, toplu tartışmaların önemli bir bölümüdür. Foruma panelin devamı da denebilir. Çünkü panel sonunda dinleyiciler, konuşmacılara sorular sorabilir. Bu sorularla tartışma, konuşmacılardan dinleyicilere de geçebilir. İşte tartışmanın dinleyicilere de geçtiği bu tür tartışmalara forum denir. Forum da diğer tartışma türleri gibi bir başkan tarafından yönetilir. Forum sayesinde dinleyiciler konu üzerinde daha aktif düşünme olanağı bulur. Forumu panel ve açık oturumdan ayıran özellik, konuşmaların sonunda dinleyicilerin de tartışmaya katılıp düşüncelerini anlatabilmeleridir.

    Realizm: 1- XIX. Yüzyılın ikinci yarısında başlayan, gerçeği olduğu gibi aktarma yolunu tutan bir edebiyat akımı. 2- Sanatçının estetik ilgilerine bağlı olarak hiçbir seçim ya da ayrım yapmadan, her şeyi gerçekte olduğu gibi tüm ayrıntılarıyla anlatmasını ilke edinen akım.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Dil ve Anlatım Terimleri Sözlüğü