Eğitim Sitesi

Samerra Nedir? Samerra Hakkında Kısaca Bilgi

Samerra Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Samerra:

Abbasi İmparatorluğu'nun yönetim merkezi, Bağdat'ın 100 km. kuzeyindeki kent. Halife Mutasım zamanında 836'da Türk kumandanlarından Eşnas tarafından temeli atıldı. 836-892 yılları arasında burada sekiz Abbasî halifesi hüküm sürdü. Samarra bir kent olmaktan çok saraylar, köşkler, kışlalar, devlet daireleri ve ibadethanelerden oluşan bir merkezdi. İslam sanatının zengin örneklerine rastlanan yerlerden biridir. 848-852 arasında halife Mütevekkil'in yaptırdığı Samarra Camii, dünyanın en büyük camiidir. 240x157 m. boyutlarındaki cami, ziggurat biçiminde yapılmış çok özgün bir minareye sahiptir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Anzavur Ordusu: Eski bir jandarma subayı olan Ahmet Anzavur, İstanbul Hükümeti'nce paşalık (general) rütbesini aldıktan sonra, İngilizler'in de yardımıyla çoğunluğunu Çerkezler'in oluşturduğu bir ordu kurdu. Bu ordu, Kasım 1919'da Manyas, Susurluk, Gönen, Ulubat ve çevresini ele geçirdi. Bölgeye gönderilen Kuvay-i Milliye birlikleri tarafından yenilgiye uğratılarak dağıtıldı. Ahmet Anzavur'un aynı bölgede ikinci kez gerçekleştirdiği ayaklanmada Nisan 1920'de Çerkez Ethem birliklerinin de desteği ile bastırıldı.

    Diplomatik: Fermanlar, beratlar ve dönemin yazışmalarını inceler. Siyaset bilimi olarak da adlandırılır. Başlangıç noktası Kadeş Barışının imzalanmasıdır.

    İlteber: Göktürkler'de Genel vali, kumandan.

    Peyk: Osmanlıların ilk devirlerinde postacı ve muhafızlar, son sipahi Çavuşu devirlerinde ise törenlerin şatafatını arttırmak için çalışan görevliler idi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü