Eğitim Sitesi

Peçenek Nedir? Peçenek Hakkında Kısaca Bilgi

Peçenek Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Peçenek:

VIII. ve XI. yüzyıllar arasında Türkistan'da, Güneydoğu Avrupa'da ve Balkanlar'da yaşamış olan göçebe bir Türk kavmi.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Sömürgecilik: Bir devletin bir başka ülkeyi işgal ederek yönetmesi ve işgal ettiği ülkenin zenginlik kaynaklarını kendi yararına kullanması. Klasik anlamda XV. ve XVI. yüzyılda Coğrafi Keşiflerle deniz aşırı yerleri keşfederek başlattıkları hareket.(İlkçağda Kolonizasyon)

    Seyyah: Gezgin, turist.

    Pasarofça Antlaşması (1718): Osmanlı Devleti ile Avusturya arasında imzalanan bu antlaşma ile : 1. Yukarı Sırbistan, Belgrat, Sırmiyum, Batı Eflak ve Banat Yaylası (Temeşvar) Avusturya'ya bırakıldı. 2. Venedik'ten alınan Mora ve Grit Osmanlılarda kaldı. 3. Arnavutluk ve Dalmaçya kıyılarındaki bazı kaleler Venedik'e verildi. Antlaşmanın Önemi : 1. Osmanlı Devleti, Batı'nın üstünlüğünü tamamen kabul etti ve toprak kurtaramayacağını anladı. 2. Osmanlılar, Ortodoksları koruma görevini son kez yerine getirdi. 3. İngiltere ve Hollanda'ya verilen ayrıcalıklar Kapitülasyona dönüştürüldü. 4. Pasarofça Antlaşması'nın yarattığı barış ortamında Lale Devri'ne girildi ve ilk defa Batı tipinde ıslahatlara gidildi.

    Beyt-ül Mal: İslam devletlerinde devlet hazinesidir. Arap-İslam Devleti'nin kuruluşundan Osmanlı Devleti'nin yıkılışına dek bu ad kullanılmıştır.Beyt-ül Mal'ın en önemli gelir kaynakları şunlardır: 1. Müslümanlar'dan alınan vergiler (Aşar, Ağnam vb.) 2. Müslüman olmayanlardan (Zimni) alınan vergiler (Haraç, Cizye vb.) 3. Maden, orman, tuzla kiraları. 4. Gümrük (Baç) vergileri. 5. Savaş ganimetleri (1/40'ı Sultana, 1/5'i Hazineye) 6. Bağlı devletlerle beyliklerin yıllık vergileri ve gönderilen armağanlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü