Eğitim Sitesi

Sömürgecilik Nedir? Sömürgecilik Hakkında Kısaca Bilgi

Sömürgecilik Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Sömürgecilik:

Bir devletin bir başka ülkeyi işgal ederek yönetmesi ve işgal ettiği ülkenin zenginlik kaynaklarını kendi yararına kullanması. Klasik anlamda XV. ve XVI. yüzyılda Coğrafi Keşiflerle deniz aşırı yerleri keşfederek başlattıkları hareket.(İlkçağda Kolonizasyon)

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Sömürgecilik:

Genellikle bir devletin başka ulusları, devletleri, toplulukları, siyasal ve ekonomik egemenliği altına alarak yayılması veya yayılmayı istemesi, müstemlekecilik, kolonyalizm.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Sömürgecilik:

Sömürge edinme siyaseti. Genel olarak bir devletin başka ulusları, devletleri, toplulukları, siyasal ve ekonomik egemenliği altına alarak yayılması veya yayılmayı istemesi, müstemlekecilik.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Sömürgecilik:

1. Bir devletin kendi ülkesinin sınırları dışında başka ulusları, devletleri ve toplulukları siyasal ve ekonomik açıdan egemenliği altına alarak yayılması.

2. Genellikle bir devletin başka ulusları, devletleri, toplulukları, siyasal ve ekonomik egemenliği altına alarak yayılması veya yayılmayı istemesi, müstemlekecilik, kolonyalizm.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Enterdi: 1. Belli bir bölgede kilisenin bir süre nikah, vaftiz, ölü gömme gibi dini törenleri durdurmasıdır. 2. Katoliklerde papanın bir ülkede dini hizmetleri durdurarak hükümdarı cezalandırması. Bir ülkeyi kralı ile birlikte dinden atmak.

    Taun: Veba hastalığı.

    Gaziyan-ı Rum: Osmanlı Kuruluş Dönemi'nde ilk fetihlerde savaşa katılan Alevi dervişlerinden oluşan dinsel ve askeri birliktir.

    Darül hikme: Fatımilerin Şia mezhebini yaymak amacıyla açtıkları eğitim kurumu.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü