Eğitim Sitesi

Palmet Nedir? Palmet Hakkında Kısaca Bilgi

Palmet Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Palmet:

1. İlkçağ sanatından beri kullanılan bir bezeme motifi. Dilimli simetrik yaprak şeklinde olup, adını Yunanca palma(el) sözcüğünden alır.

2. Bir orta eksenin her iki yanında simetrik olarak düzenlenmiş yelpaze gibi birbirinden ayrı duran yapraklardan oluşan bitkisel bezeme öğesi.

3. Bir sapın iki tarafında simetrik olarak sıralanmış uzunca yapraklardan oluşan üsluplaştırılmış bitkisel bezeme ögesi.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Palmet:

Bir sapın iki tarafında uzanan yapraklardan oluşan süsleme. Palmiye dalı, yelpaze şeklinde kabartma desen.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Palmet:

İlkçağ sanatından beri kullanılan bir bezeme motifi. Dilimli simetrik yaprak şeklinde olup, adını Yunanca palma = el sözcüğünden alır.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Multiples: Çoğaltılmış nesneler; 20. yüzyılın ortalarına değin, yalnızca döküm heykellerle grafik sanatları ürünlerinde sınırlı olarak uygulanan Çoğaltma yöntemi. bu tarihten sonrada başka sanat ürünleri içinde kullanılmıştır.

    Nüans: Renk ayrıntısı, renk derecesi.

    Perspektif: 1- Varlıkları, resmin iki boyutlu ortamında, üç boyut hissi (derinlik) vermek için, belli kurallara bağlı kalarak çizme, gösterme. 2- Üç boyutlu gerçeklikleri iki boyutlu resim düzlemi üzerinde betimleyerek, üçüncü boyut yanılsaması yaratma işine yarayan bir resim ve çizim tekniği. Antikite de bugünkü anlamıyla perspektif tekniği kullanıldığı söylenemezse de, örneğin, Pompei duvar resimlerinde üçüncü boyut verme çabası önemli bir yer tutar. Fakat, gerçek perspektifin ancak 15. yüzyılda Rönesans'la birlikte ortaya çıktığı kesindir. 3- Resmin iki boyutlu ortamında, üçüncü boyut (derinlik), yanılsaması vermek için kullanılan teknik.

    Saray: 1- Genellikle devlet yöneticilerinin ikamet ettikleri ve devleti yönettikleri kompleks yapılardır. 2- Hükümdarların veya devlet başkanlarının oturduğu büyük yapı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü