Eğitim Sitesi

Otoliz Nedir? Otoliz Hakkında Kısaca Bilgi

Otoliz Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Otoliz:

1. Lizozom organelinin çeşitli nedenle zarı yırtılıp enzimleri hücre içine dağılırsa enzimler hücreyi sindirmeye başlar. Bu olaya otoliz denir. Bu nedenle bu organele intihar organeli de denir.

2. Herhangi bir etki sonucu lizozom içindeki enzimler, sitoplazmaya dağılırsa hücreyi sindirir ve bu olaya otoliz denir.
Örneğin insan embriyosunda el ve ayak parmakları arasındaki boşlukların oluşumu, yaşlanmış ve görevini yerine getiremeyen hücrelerin ölümü ve kertenkelenin bir tehlikeyle karşılaştığında kuyruğunu bırakması otoliz olayına örnek olarak verilebilir.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Diploid Partenogenez: Bu tip partenogenezde, - Yumurta ana hücresi mayoz bölünme geçirmez. - Yumurtanın kromozom sayısı diploittir. - Diploit kromozomlu yumurtanın mitoz bölünmelerle gelişmesi dişi bireylerin oluşmasını sağlar. - Erkek bireyler normal yumurtanın döllenmesi ile oluşur ve diploit kromozomludur. - Bu tip partenogenez su pirelerinde gözlenir.

    Sistron: Biyokimyasal işlevde genetik birim. Bir peptid zincirde aminoasit dizilişini tayin eden DNA'daki nükleotid çiftlerinin diziliş sırası.

    Deuterostom: Blastoporu arka uçta (ağızdan uzakta) bulunan ve ön uçta yeniden meydana gelen hayvan.

    Kofaktör: Enzimler canlı hücrelerde üretilen özel proteinlerdir. Birçok enzim bu protein yapıya ek olarak yardımcı bir madde daha bulundurur ve bileşik enzim adını alır. Enzimlere yardımcı olan bu maddelere kofaktör denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü