Eğitim Sitesi

Mütevelli Nedir? Mütevelli Hakkında Kısaca Bilgi

Mütevelli Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Mütevelli:

Bir vakfı yönetmekle görevlendirilen kişi veya kişiler.

 

Hukuk Terimi Olarak Mütevelli:

bir vakfın yönetiminin kendisine verildiği kişi; vakıf yönetim kurulu

 

Tarih Terimi Olarak Mütevelli:

Bir vakfın yönetimi kendisine verilmiş olan kimse. Vakıf yöneticisi.

 

    Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri

    Vakıf: Gerçek veya tüzel kişiler tarafından yeterli mal veya hakları belirli ve sürekli bir amaca tahsis edilerek, mahkeme kararıyla kurulan tüzel kişiliğe sahip mal topluluklarına vakıf adı verilir. Sahih vakıf: Bir kimsenin mülkiyeti kendisine ait bir taşınmaz malı vakfetmesidir. Gayrisahih vakıf: Kuru mülkiyeti devlete yararlanma hakkı ise kişilere ait olan miri arazilerdeki bu yararlanma hakkını vakfedilmiş olmasıdır.

    İrtifak Hakkı: 1. İki emlaktan diğerine geçiş hakkı tesisine denir. 2. Sahibine hakkın konusu taşınmaz mal üzerinde kullanma ve yararlanma yetkisi veren sınırlı ayni hakların genel adıdır. Bir arazi lehine kurulursa arzi irtifak hakkı, bir şahıs yararına kurulursa şahsi irtifak hakkı denir. Başkalarına devri mümkün olarak ve yirmi yıldan fazla süreli kurulursa daimi ve müstakil irtifak hakkı şeklinde tescil edilebilir. Medeni Kanunda irtifak hakları; intifa hakkı, sükna hakkı, geçit hakkı, kaynak hakkı, üst (inşaat) hakkı ve diğer irtifak hakları olarak gösterilmiştir.

    İpotek Alacağının Temliki: İpotek alacağının resmi senetle veya noterde düzenlenmiş bir sözleşme ile alacaklı tarafından bir başkasına devredilmesi işlemidir.

    Sıra: Derecenin alt bölümüdür. İpotekte derece içinde sıra yer alır. Derecenin boşalması halinde sıra oluşabileceği gibi, mahfuz meblağın kullanılması ile de sıra oluşabilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü