Eğitim Sitesi

Monera Nedir? Monera Hakkında Kısaca Bilgi

Monera Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Monera:

Gerçek bir çekirdek ve plastidlerden yoksun eşeysel üremenin çok ender olduğu ya da hiç olmadığı bakteriler ve mavi-yeşil algler gibi en basit mikroorganizmaları içeren bir sistematik grup.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Monera:

Sistematikte bakteri ve mavi-yeşil alglerin toplandığı alem. Bu alemin içindeki canlılarda zarla çevrilmiş çekirdek ve organeller bulunmaz.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Lizozomlar: Golgi aygıtınca oluşturulan veziküler yapıdır. Tüm sitoplazmada bulunur. Etrafları çift katlı lipit yapıda zarla çevrilidir. Lizozomların içerisinde çeşitli enzimler bulunur ve bu enzimlerle hücrenin sindirim ve savunma görevini yapar. Makrofaj ve lökosit hücrelerinde çok sayıda bulunur. Lizozomların etkileri aşağıda verilmiştir. • Yapılarındaki sindirim (hidrolitik) enzimleri aracılığıyla organik bileşikleri parçalar. Glikojeni-glukoza, proteini-aminoaside dönüştürür. • Dışarıdan hücreye alınan bakteri, yabancı protein vb. maddeleri sindiriryok eder. • Yaşlanan, içi partikülle dolan lizozomların zarları parçalanır ve enzimler hücre içine geçer. Serbest kalan enzimler hücrenin kendisini sindirir, yok eder. Buna, otolizis denir.

    RNA (Ribonükleik Asit): Nükelotitleri deoksiriboz yerine riboz içeren ve DNA'daki timin bazının yerini urasil bazının aldığı çoğunlukla tek iplikçikli olan nükleik asit.

    Atık: Çevreye atılan ve doğal dengeyi bozan zararlı maddelere atık denir.

    Jeomorfolojik: Yer şekillerinin engebe biçimlerine yönelik.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü