Eğitim Sitesi

Mecelle Nedir? Mecelle Hakkında Kısaca Bilgi

Mecelle Terimi Hakkında Bilgiler

Hukuk Terimi Olarak Mecelle:

Kitap , Fıkıh hükümleriyle bu konudaki türlü içtihadı bir araya getiren, Tanzimattan sonra hazırlanmış olan, yasa yerine kullanılan eser

 

Tarih Terimi Olarak Mecelle:

1- Tanzimat'tan sonra çıkarılan İslam Medeni Yasasıdır. Ahmet Cevdet Paşa başkanlığında bir kurul tarafından hazırlanmış, 1851 maddeden oluşmuştur.

2- Tanzimat'tan sonra Osmanlı Medeni Hukuku'nda fıkıh kitaplarının derlenmesiyle oluşturulan kanun kitabı.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Mecelle:

Kitap. Fıkıh hükümleriyle bu konudaki türlü içtihadı bir araya getiren, Tanzimat'tan sonra hazırlanmış olan, yasa yerine kullanılan eser.

 

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Mecelle:

Medeni Kanundan önce özel hukuk ilişkilerini düzenleyen, Osmanlı Devleti zamanında yürürlükte bulunan ve Medeni Kanunun yürürlüğe girdiği 1926 yılında kalkan kanundur.

 

    Benzer Hukuk Terimleri

    Tasallut: Musallat olma, saldırma, sarkıntı.

    Kesb: çalışıp kazanma; edinme

    Balotaj: Bir şeçimde adaylardan hiçbirinin kanunun gerekli gördüğü oyu alamamış olması nedeniyle seçim kimsenin kazanamamış olma hali, bu şekilde seçimin sonuçsuz kalma hali

    Yan Soy Kan Hısımlığı: Birbirinin soyundan veya ortak bir soydan gelenler arasındaki hısımlığa kan hısımlığı denir. Bu hısımlık hem ana hem de baba yönünden söz konusudur. Biri diğerinden gelen kişiler arasındaki kan hısımlığına üst soy-alt soy kan hısımlığı(büyük baba oğlu ve torunu arasındaki) buna usul-füru hısımlık da denir. Biri diğerinden gelmeyip de ortak bir kökten gelenler arasındaki kan hısımlığına (yeğenler arasındaki) ise yan soy kan hısımlığı denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Hukuk Terimleri Sözlüğü