Eğitim Sitesi

Marshall Planı Nedir? Marshall Planı Hakkında Kısaca Bilgi

Marshall Planı Terimi Hakkında Bilgiler

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Marshall Planı:

Zamanın ABD Dışişleri Bakanı George Marshall'ın kendi adıyla anılan, 1947 yılında Harward Üniversitesinde yaptığı konuşmasıdır. Bu konuşmada. Avrupa ekonomilerini tekrar kalkındırmak için çok geniş ve kapsamlı bir program önermiştir.

 

Tarih Terimi Olarak Marshall Planı:

II. Dünya Savaşı'ndan sonra, Avrupa'nın yeniden yapılanmasını sağlamak ve ABD'nin Avrupa'daki etkisini artırmak amacıyla 1948-1952 yıllarında uygulanan Amerikan politikasıdır. Bu uygulama ile Avrupa'daki ülkeler büyük oranda ABD'ye borçlanmışlar ve ABD'nin Avrupa'daki etkisi artmıştır.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Marshall Planı:

ABD Dışişleri Bakanı George (Corc) Marshall'ın 1947’de hazırladığı plana göre aralarında Türkiye’nin de olduğu 16 Avrupa devleti, kendi içinde bir ekonomik plan hazırlayıp uygulayacak, eksik kalan alanlarda ise ABD yardımda bulunacaktır.

 

    Benzer İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimleri

    Ezel: Başlangıcı belli olmayan zaman, öncesizlik.

    Fazilet: Erdemlilik, olgunluk.

    Dalalet: İyilikten, doğruluktan çıkma, sapma, sapınç, sapkınlık, doğru yoldan ayrılma.

    Saltanat Şûrası: 1- Osmanlı Devleti'nde görüş alma amacıyla, devlet ileri gelenlerinin, din adamlarının genelde padişah başkanlığında açılan ve oylama ile tavsiye niteliğinde bir karar verilen toplantı. 2- Savaş, barış gibi fevkalade konularda devlet adamlarıyla ilim irfan sahibi insanların görüşlerini almak üzere bizzat padişahın da hazır bulunduğu üst düzey toplantıdır. 3- Sevr Antlaşması'nın imzalanmasından önce, İstanbul'da padişahın başkanlığında büyük memurlardan oluşan olağanüstü meclis.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimleri Sözlüğü