Eğitim Sitesi

Kullanan Öder-Kirleten Öder İlkesi Nedir? Kullanan Öder-Kirleten Öder İlkesi Hakkında Kısaca Bilgi

Kullanan Öder-Kirleten Öder İlkesi Terimi Hakkında Bilgiler

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Kullanan Öder-Kirleten Öder İlkesi:

Bir yerdeki çevre kirlenmesinin giderilmesi için gerekecek maddî yükün o yeri kullanana ve çevreyi kirletene ait olması ilkesi.

 

    Benzer Turizm ve Otelcilik Terimleri

    Sezon Dışı: Turist akımı açısından, konaklama ve ulaşım araçları fiyatlarında zorunlu indirimlere gidilen devre.

    Prestij Kitabı: Turistleri belli bir bölge veya ülkeye çekmek amacıyla çıkarılan çok yapraklı tanıtıcı yayın.

    Oturma Yeri Doluş (Kuver) Oranı: Oturma doluş oranı belli bir dönemde restoranın veya benzeri yiyecek-içecek bölümünün müşteri kabul kapasitesi ile o dönemde servis yapılan yiyecek (kuver) sayısı arasındaki orandır. Oturma Yeri Doluş Oranı = Servis Yapılan Kuver Sayısı (Oturma Yeri Kapasitesi) Bir restoranda günlük olarak öğle ve akşam için iki defa yararlanılacağına göre, Servis yapılan Yemek Sayısı/ Günlük kapasite formülü yardımıyla da restorandan günlük ortalama yararlanma katsayısı bulunabilir.

    Seyahat İşletmeleri: Üretici ile tüketici arasında ilişki kuran, hizmeti oluşturan, hizmeti sunan, pazarlayan ve satan veya bu tür işlemler için aracı olan kuruluşlara seyahat işletmeleri adı verilir. Seyahat işletmeleri turistik ürünü oluşturan ve/veya dağıtımını yapan, belirli örgütsel yapıları olan ticari kuruluşlardır. Seyahat işletmeleri aracı olacağı gibi hizmetleri oluşturarak bir bütün olarak da sunabilir. Örneğin bir uçak biletinin acenta tarafından kesilmesi aracılıktır. Konaklama, ulaşım, gezi, yeme-içme gibi hizmetlerin bir araya getirilerek tur paketi olarak sunulması ise hizmetin bir bütün halinde sunulmasıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Turizm ve Otelcilik Terimleri Sözlüğü