Eğitim Sitesi

Konsol Nedir? Konsol Hakkında Kısaca Bilgi

Konsol Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Konsol:

Ana yapıda dışarıya taşan kısımları destekleyen, çıkıntı oluşturan kısımların altına konan dirsek şeklindeki taştan destek.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Konsol:

1.Bir nesneyi alttan ve duvardan destekleyen eğik parça.
2. Yalnız bir ucu yapı elemanına gömülü, diğer ucu boşta olan yapı öğesi.
3. Genellikle salon için tasarlanan, duvar kenarına yerleştirilen, çoğunluğu aynalı, altı çekmeceli, üzerine dekoratif eşyaların yerleştirildiği dolap çeşidi.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Parodi: Ciddi olduğu varsayılan bir yapıtın bir bölümünü ya da tümünü koşutlukları koruyarak alaya alan, biçimini bozmadan ona bambaşka bir içerik vererek, özle biçim arasındaki bu karşıtlıktan gülünç ve eleştirel etkiyi var eden oyun biçimi.

    Bordür: 1. Halı, dokuma, işleme, kitap bezeme, minyatür, hat, tezhip ve benzerlerinde ayrıca bezemede süslü çerçeve; su, kenar, pervaz, genellikle süslemeli kenar şeridi. 2. Yapıda bir gerecin çevresini tamamen ya da kısmen kuşatan aynı ya da farklı gereçten bölüm. 3. Mimaride, kapı ve pencerelerde, pano, halı vb. eşyaların etrafını kuşatan çerçeve şeklinde, süslü ya da çıkıntılı, dar ve uzun parçalar. Kenarlık, pervaz. 4. Kapı ve pencere gibi mimari ögelerin, panoların, halıların etrafını kuşatan çerçeve biçiminde, süslü ya da süssüz, düz ya da çıkıntılı, dar ve uzun parçalar. Kenarlık, pervaz.

    Neoklasisizm (Yeni Klasikçilik): Klasik üsluba olan hayranlık yüzünden o nitelikte yapıt vermeyi amaç edinen görüş. Avrupa'da 1770-1830 yılları arası Antik Çağ sanatına özenen resim, heykel ve mimarlık anlayışı. Yunan-Roma örneklerinden alınmış düz çizgili, anıtsal, huzur verici ögelerin birbirlerine ölçü ve sayı bakımından yasalı bir disiplin içinde bağlılığı, çıkıntılı kabartmalardan kaçınma bu sanat üslubunun özellikleridir.

    Fütürizm: Zamana bağlı çeşitli durumlar ile çeşitli yaşantıları birleştiren görüş.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü