Eğitim Sitesi

Kılavuz Nedir? Kılavuz Hakkında Kısaca Bilgi

Kılavuz Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Kılavuz:

Yol gösteren, tarihî ve turistik yerleri gezerken bilgi aktaran kimse, rehber.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Kılavuz:

1.Yol gösteren, tarihî ve turistik yerleri gezerken bilgi aktaran kimse, rehber.

2. Herhangi bir alanda ve konuda bilgi veren, yol yöntem gösteren kitap vb.

3. Evlenecek olan erkek veya kadına eş bulan kimse.

4. (mecaz) Ruhsal ve zihinsel bakımdan yol gösteren,ışık tutan kimse.

5. (denizcilik) Kılavuz kaptan.

6. (sinema) Makaradaki filmlerin başında ve sonunda yer alan, filmin alıcı, yıkama aracı, basım aracı, gösterici vb. araçlara takılıp çıkarılmasında kolaylık sağlayan, asıl film için pay bırakan çeşitli renklerde film parçası.

7. (teknik) Somun veya boru içine yiv açmakta kullanılan araç.

8. (teknik) Dar ve uzun bir yerden tel, kablo gibi bükülebilen birşey geçirilirken bunların ucuna bağlandığı sert nesne.

9. (denizcilik) Kılavuz gemisi.

 

Otomobil-Araba Terimi Olarak Kılavuz:

Deliklere diş açmak için kullanılan özel kesici alettir.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Kılavuz:

Yol gösteren, rehber, herhangi bir alanda ve konuda bilgi veren, yol yöntem gösteren kitap.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Geniş Zaman Kipi: Fiilin sürekli olarak yapıldığını, halen yapılmakta olduğunu veya yapılacağını belirten zaman ve kip. Türkçede bu kip -Ar,(I)r/-(U)r ekleri ile kurulur. MEB6s128: Eylemin her zaman yapıldığını, yapılacağını haber veren eylemlerin zamanına geniş zaman denir. Geniş zaman kipi; eylem kök ya da gövdelerine ünlü uyumuna göre "-( )r" ekinin ulanmasıyla elde edilir.

    Edebi: Edebiyatla ilgili, edebiyata ilişkin.

    Cümle Tamamlama: Kimi zaman bir yargı bütünlüğünden bir sözcük yada sözcük öbeği çıkarılmış olabilir. Yargının anlamsal ve anlatımsal bütünlüğü göz önünde bulundurularak bu eksik tamamlanır. Tamamlanacak ve tamamlayacak cümleler ya da sözler arasında; Anlamsal ilişki doğru kurulmalıdır. Zaman ve kişi yönünden uyum olmalıdır. Cümleleri anlamca bağlamak için uygun bağlaçlar kullanılmalıdır. Örnek : İnsanlar bilerek ya da bilmeyerek doğanın dengesini bozuyorlar, sonra aynı doğayı korumak için sempozyumlar düzenleyip, dernekler kuruyorlar; çünkü... Doğanın kendileri için yaşamsal değerini biliyorlar. Yanlış yaptıklarının bilincindeler. Kendilerini affettirmek istiyorlar. Doğayı taklit etmek istiyorlar.

    Gizli Özne: 1. Yüklemin sonundaki kişi eklerine bakarak ben, sen, o; biz, siz, onlar biçimde yanıt alınıyorsa buna gizli özne denir. 2. Edilgen fiillerle kurulmuş olan cümlelerde, cümlenin öznesi gibi görünen fakat gerçekte nesnesi olan kelime ve kelime grupları, cümle yapısına göre görünürde olan özne: Getirilen kitaplar (postacı tarafından) bulunamadı. gibi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü