Eğitim Sitesi

İntifa Hakkı Nedir? İntifa Hakkı Hakkında Kısaca Bilgi

İntifa Hakkı Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak İntifa Hakkı:

Bir maldan tamamıyla yararlanma, onu kullanma hakkıdır.

 

Hukuk Terimi Olarak İntifa hakkı:

Yararlanma hakkı; başkasına ait bir malda, kullanma ve ürünlerinden yararlanma yetkilerine sahip olmayı içeren irtifak hakkı çeşidi

 

Hukuk Terimi Olarak İntifa hakkı:

Başkasına ait bir mal (hak) üzerinde, kullanma ve ürünlerinden yararlanma yetkilerine sahip olmayı içeren irtifak hakkı çeşidi.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak İntifa Hakkı:

Kullanım hakkıdır.

 

    Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri

    İrtifak Hakkı: 1. İki emlaktan diğerine geçiş hakkı tesisine denir. 2. Sahibine hakkın konusu taşınmaz mal üzerinde kullanma ve yararlanma yetkisi veren sınırlı ayni hakların genel adıdır. Bir arazi lehine kurulursa arzi irtifak hakkı, bir şahıs yararına kurulursa şahsi irtifak hakkı denir. Başkalarına devri mümkün olarak ve yirmi yıldan fazla süreli kurulursa daimi ve müstakil irtifak hakkı şeklinde tescil edilebilir. Medeni Kanunda irtifak hakları; intifa hakkı, sükna hakkı, geçit hakkı, kaynak hakkı, üst (inşaat) hakkı ve diğer irtifak hakları olarak gösterilmiştir.

    Kazai: Yargısal, mahkemeyle ilgili. Kaza mercii: Yargı yeri, mahkeme.

    Zamanaşımı: Bir hakkın kazanılması veya kaybedilmesi için geçmesi gereken hukukça öngörülmüş süre anlamına gelir.

    Mütekabiliyet: Karşlıklılık. Mukabele-i Bilmisil Kanuna göre mütekabiliyet ilkesi: Yabancı ülkelerde Türk vatandaşlarına olumlu veya olumsuz nasıl bir uygulama yapılıyor ise o ülkenin Türkiye’deki vatandaşlarına aynı uygulamanın yapılması ilkesidir. Bir yabancı uyruklunun Türkiye’de bir tapu işlemi yaptırabilmesi için onun ülkesinde Türklerin de aynı tapu işlemini yaptırabiliyor olması gerekir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü