Eğitim Sitesi

İdgam Nedir? İdgam Hakkında Kısaca Bilgi

İdgam Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak İdgam:

Bir şeyi diğerine katmak.

 

Edebiyat Terimi Olarak İdgam:

Birbirine yakın iki harfi tek yazarak vurgulu okumak. Örneğin çakal yazıp çakkal okuma gibi.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak İdgam:

Bir şeyi diğerine katmak.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Astroloji: Astroloji, gezegen ve yıldızların insanların üzerindeki etkisini yorumlayan bir bilim dalıdır. İnsanoğlunun yazılı tarihinin başından beri var olan astroloji bilimlerin en eskisidir.

    Tefsir: 1. Kur'an-ı Kerim'i usûlüne göre açıklamak ve yorumlamak demektir. Kur'an-ı Kerim'i tefsir edene müfessir denir. Yüce kitabımız anlaşılıp uygulanması için gönderilen bir kitaptır. Ama Kur'an-ı Kerim Yüce Allah'ın sözü olduğundan insanlar onu anlamakta güçlük çekebilirler. İşte bu yüzden Kur'an-ı Kerim'in tefsirine ihtiyaç duyarız. 2. Sözlükte açıklamak yorumlamak demektir. Terim olarak ise; Kur'an ayetlerini geniş bir şekilde açıklamak, yorumlamak demektir. Tefsir yapılırken ayetin iniş sebebi, zamanı ve hangi olay sebebi ile indirildiği göz önünde bulundurulur. Tefsir yapan kişiye müfessir denir.

    Secde: Namaz kılanın, ayak parmaklarını, dizlerini, ellerini, alnını ve burnunu yere koyması ile oluşan durumdur. Namaz kılarken yere eğilerek yüzün bir kısmını , Yüce Allah'a saygı için yere koymaktır. Arka arkaya yapılan iki secdeye "secdeteyn" denir. "Sücud" sözü de secde etmek ve secdeler manasına gelir.

    Bedel (Naib): Sözlükte karşılık, denk, eşit anlamlarına gelen bedel, bir hac terimi olarak, üzerine hac farz olduğu halde bu ibadeti hastalık ve yaşlılık gibi şer'î bir mazeret sebebiyle bizzat yapamayan kimsenin yerine hac yapan kimse demektir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü