Eğitim Sitesi

İç içe Birleşik Cümle Nedir? İç içe Birleşik Cümle Hakkında Kısaca Bilgi

İç içe Birleşik Cümle Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak İç içe Birleşik Cümle:

Çekimli durumdaki bir cümlenin temel cümle içinde, o cümlenin bir ögesi olarak yardımcı cümle işlevi ile yer aldığı birleşik cümle türü. Temel cümle sondadır: Doktor bu nal seslerinin, bu çocukça taşkın neşenin sırrını hala çözemeyeceğini sanıyor, yavaş yavaş hüzne kayıyordu. (T.Buğra, Küçük Ağa, s.171)

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Kinaye (Dolaylı Söz Söyleme): Sözcüklerin çok anlamlı olarak kullanılmasında kinayenin de büyük bir önemi vardır. Kinaye bir sözün hem gerçek hem de mecaz anlamını düşündürecek bir biçimde kullanılmasıdır. Kinayede gerçek anlam verilir, mecaz anlam kastedilir. Örnek : Bu çocuğun elinden tutsan ne kaybedersin? Bulmadım dünyada gönüle mekan Nerde gül bitse etrafı diken Şu karşıma göğüs geren Taş bağırlı dağlar mısın?

    Ad (isim) Cümlesi: 1- Yüklemi ek eylemle çekimlenmiş bir ad ya da ad soylu sözcüğün bulunduğu cümlelerdir. Örnek : Bu yaşlı kadın, olayın tek tanığıymış. 2- Yüklemi çekimli bir fiil değil ad veya ad soylu bir kelime olan ve cevher fiili eklerinin geniş zaman, şimdiki zaman ve geçmiş zaman çekimleri ile yargıya bağlanan cümle.

    Açık Oturum: 1- Geniş halk kitlelerini ilgilendiren konuların, yine bu kitlelere o sahanın uzmanı kişilerce bir toplantı salonunda anlatıldığı etkinliklerdir. Geniş bir salon seçip seyirci toplanır, önceden belirlenen konu bu seyircilere sahanın uzmanı, tanınmış kişilerce anlatılır. 2- Güncel sorunların herkesin izleyebileceği biçimde açık olarak tartışıldığı toplantı.

    Ünlem Grubu: Bir ünlem ile bir veya daha fazla ad ögesinin oluşturduğu kelime grubu. Bu grup içindeki ad ögesi bir kelime grubu da olabilir: A komşu, ey gönül (Y.K.Beyatlı, Kendi Gök Kubbemiz, s.58)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü