Eğitim Sitesi

Gen Bankası Nedir? Gen Bankası Hakkında Kısaca Bilgi

Gen Bankası Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Gen Bankası:

Nadir rastlanan bitki ve hayvanları koruma amaçlı kurulan birimlere gen bankası denir.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Gen Bankası:

Çeşitli gen kaynaklarının saklandığı özel kuruluşlara verilen isimdir. Gen bankalarında bitkisel ve hayvansal gen kaynakları uygun koşullarda saklanır. Gen kaynakları isteğe göre uzun yıllar depolanabilir, kayıtları tutulabilir.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Antijen: 1. Canlı vücuduna dışarıdan giren ve antikor oluşmasını sağlayan protein yapısında yabancı madde. 2. Bir organizmada özgül antikorların yapılmasını başlatan protein ya da protein+polisakkarit bileşiminde bir yabancı maddedir. 3. İçerisine girdiği organizma aracılığıyla antikor oluşumunu sağlayan bakteri, virüs, parazit vb. protein yapısında madde. 4. Organizmada bağışıklık tepkisine yol açan yabancı molekül.

    AIDS: AIDS, Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu anlamına gelen İngilizce kelimelerinin baş harflerinden oluşan, insan bağışıklık yetmezliği virüsünün (HIV) sebep olduğu çok tehlikeli bir hastalıktır. Virüs, hasta kişinin bağışıklık sisteminin tamamen çökmesine ve diğer basit hastalıklardan bile ölmesine yol açmaktadır. Güvenli olmayan cinsel ilişki, hijyenik olmayan cerrahi müdahaleler, kanında HIV bulunan kişinin kanının sağlıklı kişiye transferi gibi yollarla bulaşan bir hastalıktır.

    Nukleus (Çekirdek): Hücredeki genetik malzemeyi barındıran kısım.

    Kapsit: Virüslerin nükleik asitinin dışında bulunan, bazı virüslerde tek tip, diğerlerinde birkaç tip proteinden oluşan protein kılıf.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü