Eğitim Sitesi

Fatalizm (kadercilik) Nedir? Fatalizm (kadercilik) Hakkında Kısaca Bilgi

Fatalizm (kadercilik) Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Fatalizm (kadercilik):

Her şeyin insanın alın yazısına göre önceden belirlenmiş olduğunu, insanın bu önceden belirlenmiş olan alın yazısını değiştiremeyeceğine ve insan için özgürlükten söz edilemeyeceğini savunan görüş.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Görüşme (Mülakat): İncelenen insanın, duygu, düşünce, davranış ve tutumlarını saptamak amacı ile yüz yüze yapılan sözlü söyleşidir. Güvenilir bir görüşme için görüşmecinin alanında uzman olması, ortamın ve görüşme süresinin, görüşülen insanı olumlu ya da olumsuz yönde etkilemeyecek biçimde düzenlenmesi gereklidir.

    Temellendirme: 1. Ortaya atılan görüş ve iddialar için dayanak ve gerekçe bulma faaliyetidir. 2. Bir önermenin, bir kuralın, bir gerekliliğin, kendisini doğrulayacak nedenlerini gösterme, gerekçelerini ortaya koyma. 3. İleri sürülen bir iddia için temel, dayanak, gerekçe verme.

    Faiz: Üretim sürecine parasal (yada değişim değeri olan herhangi bir değer) desteğini yatıran sermayenin, üretim sürecinden elde ettiği gelir.

    Bastırma: 1- Belirli ruhsal etkinlik ve süreçleri, kişinin isteği dışında bilinçaltına itmesi ya da bu itilenlerin bilinç alanına çıkmasının önlenmesi. 2- Anılar ve güdülerin bilince çıkmalarına izin verilmediği, ancak bilinçaltı düzeyde etkin oldukları bir psikolojik süreç. Kaygı ve engellemeye tepkilerden bir tanesi de bastırmadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü