Eğitim Sitesi

Disiplin Cezaları Nedir? Disiplin Cezaları Hakkında Kısaca Bilgi

Disiplin Cezaları Terimi Hakkında Bilgiler

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Disiplin Cezaları:

Milletvekillerinin Genel Kurul ve komisyon çalışmaları sırasında İçtüzük’e aykırı sözler sarf etmeleri ve/veya eylemde bulunmaları durumunda kendilerine uygulanan yaptırımlardır.

 

Hukuk Terimi Olarak Disiplin Cezaları:

Belli bir statü içinde bulunan kimselere hizmet ve iç düzenle ilgili kurallara aykırı davranışta bulundukları zaman uygulanan cezalardır.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Disiplin Cezaları:

Kamu hizmetlerinin gereği gibi görülebilmesi için görevliler hakkında uygulanan cezalar.

 

    Benzer Parlamento (TBMM) Terimleri

    Yasama Yetkisinin Genelliği: Kanunla düzenleme alanının konu itibarıyla sınırlandırılmamış olduğunu; yasama organının, Anayasa’ya aykırı olmamak şartıyla her konuyu, dilediği ölçüde ayrıntılı olarak kanunla düzenleyebileceğini ifade eden ilkedir.

    İbare: Bir cümlenin, kendi başına hüküm içermeyen bir veya birden fazla kelimesidir.

    Tutanakta Düzeltme: İlgililerin, tam tutanağın bastırılıp dağıtılmasından başlayarak 15 gün içinde TBMM Başkanlığına yazılı başvurusu ve Başkanlık Divanının bu başvuruyu haklı görmesi üzerine yayımlanan düzeltme metninin ilgili tutanak dergisine eklenmesidir.

    Anayasa’nın Üstünlüğü İlkesi: Anayasa’nın, normlar hiyerarşisinde en üstün norm olmasını ve diğer normların Anayasa’ya aykırı olamayacağını ifade eden ilkedir. Buna göre, başta kanun ve KHK’ler olmak üzere hiçbir işlem Anayasa’ya aykırı olamaz.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Parlamento (TBMM) Terimleri Sözlüğü