Eğitim Sitesi

Determinizm (belirlenimcilik) Nedir? Determinizm (belirlenimcilik) Hakkında Kısaca Bilgi

Determinizm (belirlenimcilik) Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Determinizm (belirlenimcilik):

1. Nesne ve olgular arasındaki zorunlu neden-sonuç bağlantısını dile getiren bilimlerin temel aldığı ilke.

2. Evrende bütün olup bitenlerin nedensellik bağlantısı içinde belirlendiğini öne süren görüş. Ahlak alanında, ahlak olaylarının özgür olarak değil, belli etkenlere göre oluştuğunu ileri süren anlayış.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Bencilik (Egoizm): Kurucusu Thomas Hobbes. İnsanlarda iki önemli güdü vardır: birisi "kendini sevme", diğeri "kendini koruma" dır. İnsanlar kendilerini sevdikleri için kendilerini korumak isterler. Ahlak yasalarını da bu yüzden oluştururlar. Yani ahlak yasalarının varolmasının nedeni insanlarda bulunan bu iki güdüdür.

    Varoluşçuluk (Egzistansiyalizm): 1- Varoluşçuluk, insanın yaşamını kendisinin kurması açısından özgür olduğunu savunur. Kierkegaard, Heiddegger, Jaspers ve Sartre'a göre, insan, kendi varoluşunu kendisi yaratır. Bir bıçak, önce zihinde tasarlanır, sonra yapılır. Bıçak için özgür seçim yoktur. Sadece insan, değerlerini kendisi yaratır ve özgür iradesi ile yolunu seçer. O halde, insanın "varlık" ı, "öz" ünden önce gelir. İnsan ahlaki olarak "varlık" ı, "öz" ünden önce gelir. İnsan ahlaki olarak "iyi" ve "kötü" nün ölçütünü topluma göre değil kendi öz iradesi ile belirlemelidir. Bu nedenle evrensel bir ahlak yasasından söz edilemez. 2- Varlık sorununu insan olma sorunuyla bir bağlantı içinde ele alan, felsefe yapmanın kaynağı olarak insanı, varoluşu, sonluluğu, zamana bağlı oluşu ve tarihi içinde, yeni bir düşünme tutumuyla değerlendiren öğreti.

    Tümevarım: Tek tek deney ve gözlemlerden akıl yolu ile genel yargılara, ilkelere ulaşmaya yönelik bir akıl yürütme biçimidir..Tümdengelimin tersidir. Örneğin: Bakır metaldir genleşir.(tekil bir yargı)-------ÖNCÜL Demir metaldir genleşir(tekil bir yargı)----ÖNCÜL Bütün metaller genleşir(Genel bir yargı. Akıl yolu ile ulaşılır.)SONUÇ ÖNERMESİ.

    Paranoya: Bu tür düşünce bozukluğu gösterenlerde büyüklük, üstünlük, zenginlik, aşk, icat, keşif, düşmanlık, kıskançlık gibi konularda gerçekle ilişkisi olmayan düşünceler vardır. Hasta, halüsinasyon görmez ancak; büyüklük, kötülük görme, aşık olma gibi hayaller görür.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü