Eğitim Sitesi

Despot Nedir? Despot Hakkında Kısaca Bilgi

Despot Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Despot:

1-Ülkesini baskı ve yasaklarla yöneten zorba kişi. Ortodoks Rumlar'da dinsel başkandır. Katolik örgütlenmesindeki Metropolit karşılığıdır.

2-Bizanslılar döneminde Mora'yı yöneten prenslere verilen ad.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Paşmaklık: Gelirleri padişahın hanım ve kızlarına ait topraklar.

    Tarumar: Dağınık, karışık, perişan.

    Tarih Öncesi Devirler: İnsanların yeryüzünde faaliyet göstermeye başlamasından M.Ö. 3000 yıllarında Sümerler tarafından yazının bulunmasına kadar geçen döneme Tarih Öncesi Devirler denir. Yazının bilinmediği döneme tarih öncesi(Prehistorik) çağlar denir. Tarih öncesi çağlar, insanların kullandıkları araç-gereç, eşya ve silahların yapıldığı malzemelere ayrıca şekil ve özelliklerine göre adlandırılır. Tarih öncesi devirler Taş Devri ve Maden Devri olmak üzere iki bölüme ayrılır. Tarih öncesi devirlerle ilgili bilinmesi gereken bazı özellikler şunlardır: - Tarih öncesi devirlerle ilgili yazılı belgeler olmadığından insan topluluklarının bıraktığı kalıntılar kullanılarak bilgi toplanabilmiştir. - Tarih öncesi devirler, insanların kullandıkları araç ve gereçlere göre dönemlere ayrılmıştır. - Tarih öncesi devirlerin başlama ve bitişleri bölgelere göre farklılıklar göstermiştir. - Tarih öncesi devirler Mısır hariç normal seyrini izlememiştir. Bunun nedeni göçler sonucunda uygarlık alanında ileri toplumların diğer toplulukları etkilemesidir.

    Fetret Devri: Hükümet boşluğunda devlet otoritesinin yeniden kurulmasına kadar geçen süre. İki peygamber ya da iki hükümdar arasında peygambersiz ya da hükümdarsız geçen döneme verilen addır. İslama göre Hz. İsa ile Hz. Muhammed arasında geçen peygambersiz dönemdir. Anadolu Selçuklu Devleti'nde 1155-1175 yılları arasında, Osmanlı Devleti'nde 1402-1413 yılları arasında yaşanmıştır. Bu dönemlerde hükümdar adaylarının savaşları ve mücadeleleri oldukça serttir, devlet otoritesi, zayıftır. Toplumsal, ekonomik ve siyasal alanlarda belirsizlikler yaşanmıştır. Osmanlı'da Fetret Devri: I. Bayezit'in oğullarından Süleyman Rumeli'de, Musa Bursa'da, İsa Balıkesir'de ve Mehmet de Amasya'da hükümdarlığını ilan etti. Kardeşler arasında taht kavgası başladı ve Anadolu'nun siyasi birliği sarsıldı. Mehmet Çelebi 1413'te kardeşlerini ortadan kaldırarak Osmanlı tahtına geçti. Osmanlı Devleti, 11 yıl süren Fetret Devri'nde, sağlam devlet örgütü ve yerleşmiş sosyal kurumlar sayesinde yıkılmaktan kurtuldu.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü