Eğitim Sitesi

Decoder Nedir? Decoder Hakkında Kısaca Bilgi

Decoder Terimi Hakkında Bilgiler

Uydu Terimi Olarak Decoder:

Şifreli TV yayınını çözmeye yarayan set üstü, kod çözücü cihaz. Dijital yayınlarla ilgili olarak kullanılan ve “codec” olarak bilinen digital coder, decoder ile karıştırılmamalıdır.

 

Bilgisayar Terimi Olarak Decoder:

Kod çözücü. Bazı uydu yayınları elektronik olarak kodlanmakta ve kod çözücü olmadan izlenmemektedir. Sadece abonelere dağıtılan bu kod çözücüler, sinyalleri izlenebilir hale getirir. Ancak rekabet nedeniyle pek çok kuruluş kodlama sisteminden vazgeçmek zorunda kalmıştır.

 

    Benzer Uydu Terimleri

    FM Modulasyon: Bu modülasyon türünde iletilmek istenen sinyal, taşıyıcı sinyalde bir faz farkı oluşturmaktadır. Böylece frekansı zamanla değişen bir sinyal elde edilmektedir. Oluşturulan sinyalin frekansındaki değişimler, iletilmek istenen sinyalin değişimlerinin göstergesidir. Oluşan sinyalin frekansı, taşıyıcı sinyalin frekansına yakın değerlere sahiptir. Bu yöntemde de iletilmesi gereken sinyal, kendi frekansından farklı bir frekans ile iletilmektedir.

    Encryption/decryption (Şifreleme/çözme): Şifreleme bir görüntü ve/veya ses sinyalinin orijinal halinden başka bir hale dönüştürülmesi işlemidir. Çözme ise şifreleme işleminin tersi yapılarak sinyalin eski haline getirilmesidir.

    Asymmetric Digital Subscriber Line (ADSL): Asimetrik digital abone hattı. Asimetrik digital abone hattı. Geleneksel 2 hatlı telefon kablolarını kullanarak evlere ve işyerlerine geniş band erişim sağlayan teknoloji.

    Attitude Control: Uydunun güneşe ve yere göre duruş konumunun kumandası.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uydu Terimleri Sözlüğü