Eğitim Sitesi

Darülfünun Nedir? Darülfünun Hakkında Kısaca Bilgi

Darülfünun Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Darülfünun:

Üniversite.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Darülfünun:

Osmanlı Devleti'nde 19. yyda açılan üniversite.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Darülfünun:

Üniversite reformu öncesinde İstanbul Üniversitesinin eski adı.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Haricilik: İslam tarihinde ortaya çıkan ilk mezheptir. 656 yılında yapılan Sıffin Savaşı sonrasında, Hz. Ali'nin mi, yoksa Muaviyenin mi halife olacağına hakemlerin karar vermesine Hz. Ali'nin müsade etmesi Hz. Ali'nin ordusundaki bazı askerlerin tepkisine yol açmış ve bu mezhep kurulmuştur.

    Kutsal Bağlaşma: Kutsal saydıkları bir ülkü ya da inancı birlikte yürütmek için kimi devletlerin aralarında oluşturdukları birliktir. 1683 yılında Osmanlılar'ın II. Viyana Kuşatması yenilgisinden sonra Avusturya, Lehistan, Venedik, Malta ve Papalığın oluşturduğu bağlaşma ile 1815 yılında Avusturya, Rusya, ve Prusya ile İngiltere'nin Fransız Devrimi'nin ilkelerini yok etmek amacıyla oluşturduğu bağlaşmalar buna örnektir.

    Maden Devri: Ateşin keşfi insanların madeni işlemesine olanak tanımıştır. İnsanlar sırasıyla bakır, tunç ve demiri işleyerek araç-gereç, silah ve eşya yapmıştır. Bu sıralamada madenlerin doğada kolay bulunabilme ve işlenebilme özellikleri etkili olmuştur.

    Zımmi: Osmanlı Devleti'nin hâkimiyeti altında yaşayan gayrimüslim (Müslüman olmayan) halk. Devletin kendilerine sağladığı koruma karşılığında devlete vergi ödüyorlardı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü