Eğitim Sitesi

Cevizler Nedir? Cevizler Hakkında Kısaca Bilgi

Cevizler Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Cevizler:

Halatların kolları açılarak bu kollar ile halatların çımalarına veya bedenlerine yapılan düğüm şekillerine ceviz denir. İnceler ve bedenlere yapılan cevizler, puntel ve iskele korkulukları ile kanca gönderlerine yapılan örgülerin başlarına ya da el incelerine ağırlık örgüsü yapmak İçin kullanılırlar. Dört koldan ve üç koldan marsibet cevizi ile el incesi cevizi yapılış şekilleri porsun er meslek rehberinde mevcuttur.

 

    Benzer Denizcilik Terimleri

    Adi Iskarmoz: Filikalarda, botlarda, patalyalarda kürekleri kayışlıkları ile bağlamak ve kullanırken dayaklık etmek için küpeştelere konulan ağaç ya da madeni çelikler.

    Boylam: Bir mevkiin boylamı, o mevkiden geçen boylam ile başlangıç boylamı arasındaki doğuya veya batıya olan ekvator yayı veya açısıdır. Başlangıç boylamı sıfır derece olup Greenwich'ten geçtiği kabul edilir. Boylamlar doğuya doğru eksi değerde olup, 0 dereceden 180 dereceye; batıya doğru artı değerde ve 0 dereceden 180 dereceye kadar ölçülür. 15 derecelik iki boylam arası bir saat olarak kabul edilir.

    Denizcilik Ölçüleri: 1 Deniz mili : 1852 metre - 10 Gomino - 2000 Yarda 1 Gomino : 185,2 metre 1 Kadem (fit) : 30,48 santimetre 1 Kulaç : 183 santimetre (1.83 metre) 1 Pus (inç) : 2,54 santimetre 1 Metrik ton : 1000 kg (1 ton) 1 Tonilato : 2.83 metreküp (100 fitküp)

    Mil (Deniz Mili): Denizdeki uzunluk ölçüsü. (6080 feet = 1852 mt) 

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü