Eğitim Sitesi

Ayrıştırıcılar Nedir? Ayrıştırıcılar Hakkında Kısaca Bilgi

Ayrıştırıcılar Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Ayrıştırıcılar:

1. Ölü hayvan ve bitkilerin çürümesini ve içerdikleri minerallerin toprağa karışmasını sağlayan organizmalar.

2. Organik maddelerin inorganik maddelere dönüşmesini sağlayan organizmalar.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Ayrıştırıcılar:

Doğadaki ölü bitki ve hayvan atıklarını parçalayarak toprağın madensel tuz ve mineral ihtiyacını karşılayan canlı grubudur. Bazı bakteri ve mantarlar çürükçül yaşar.

 

Biyoloji Terimi Olarak Ayrıştırıcılar:

Bazı bakteri ve mantarlar (cıvık mantar, küf mantarları ve diğerleri) bu gruba girer.
Ayrıştırıcı canlılar, canlı atıkları ile toprağa düşen ölü bitki ve hayvan dokularını parçalar. Böylelikle kendi enerji ve besin ihtiyacını sağlarken, bitkiler için gerekli birçok maddeyi (mineral) toprağa verir. Topraktaki madensel tuz oranının da artmasını sağlar. Böylece bu atık maddelerin doğada birikimini engeller, tekrar kullanılmasına olanak verir

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Pestisid: Bitki ve hayvanları zararlılardan korumak için mücadele amacıyla kullanılan kimyasal ilaçlar ve etki maddelerinden hepsini birden ifade etmek için kullanılan terim.

    Araziden Yararlanma Haritaları: Bir bölgede arazinin nasıl kullanıldığını gösteren haritalardır. Bu haritalar yardımıyla ekili-dikili alanların, çayır ve mera alanlarının, orman alanlarının, bölünüşü ile kayalık, bataklık gibi kullanılmayan alanlar hakkında bilgi edinilir. Tarımın türü ve tarım ürünleri de bu haritalarda gösterilir.

    Yeryüzü Şekli: Yeryuvarlağı üzerindeki yüksek ve alçak şekiller.

    Dış Göç: İktisadi, siyasi veya sosyal nedenlerle bir ülkeden başka bir ülkeye doğru gerçekleşen nüfus hareketleridir. Örneğin savaş nedeniyle ülkesini terk eden insanlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü