Eğitim Sitesi

Ayet Nedir? Ayet Hakkında Kısaca Bilgi

Ayet Terimi Hakkında Bilgiler

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Ayet:

Kur’an surelerini oluşturan kısımlardan her biri.

 

Tarih Terimi Olarak Ayet:

Müslümanların kutsal kitabı olan Kuran'ın surelerini oluşturan tümcelerin ve tümceciklerin her biridir.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Ayet:

Kur'an-ı Kerim'de sureleri meydana getiren uzun veya kısa vahiy ifadelerine ayet adı verilir.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Ayet:

1. Kur'an-ı Kerim'de durak işaretleri arasındaki cümle ya da ifadelerdir. Kur'an surelerini oluşturan kısımlardan her biri.

2. Kuranı Kerimde sureleri meydana getiren cümle ve cümleler. Bir sayfadan meydana gelen ayetler olduğu gibi birkaç harften meydana gelen ayetlerde vardır. Yaygın görüşe göre Kuranı Kerimde 6666 ayet vardır.

3. Sözlükte işaret, delil ve alamet anlamlarına gelir. Terim olarak ise; Kur’an-ı Kerimi oluşturan uzun veya kısa vahiy ifadelerine denir. Ayetlerin uzunluk- kısalıkları eşit değildir. Bir sayfadan oluşan ayetler olabildiği gibi tek bir harften oluşan ayetler de vardır. Kur'ân-ı Kerim'de toplam 6236 ayet bulunmaktadır. Mekke’de inen ayetlere “Mekki ayet” , Medine de inen ayetlere ise “Medeni ayet” denir.

 

    Benzer Kur’an-ı Kerim Terimleri

    Büyü: Tabiat kanunlarına aykırı sonuçlar elde etmek iddiasında olanların başvurdukları gizli işlem ve davranışlara verilen genel ad, efsun, sihir.

    Kültür: Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünü, hars, ekin.

    Sinsi: Gizli, kurnazca, alttan alta iş gören.

    Mağfiret: 1. Örtme, gizleme, bağışlama, af. 2. Allah'ın (c.c.), kendisine içtenlikle tövbe eden ve hatasını kabul edip bir daha işlememe konusunda söz veren kullarının günahlarını bağışlaması, affetmesi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kur’an-ı Kerim Terimleri Sözlüğü