Eğitim Sitesi

Atmosferik perspektif Nedir? Atmosferik perspektif Hakkında Kısaca Bilgi

Atmosferik perspektif Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Atmosferik perspektif:

Atmosferde oluşan sis ve pus gibi meteorolojik olayların fotoğrafta yarattığı uzaklık ya da derinlik duygusu. Sis ve pus havada zaten var olan ve tüm filmlerin aşırı derecede duyarlı oldukları morötesi ışınları olağanüstü derecede artırır. Bu ise duyarkat üzerinde genel bir yoğunluk yaratır. Sonuçta çekime konu olan cisimler uzakta, silik, ayrıntıdan yoksun ve belli belirsiz görülürler. İşte buna da atmosferik perspektif denilmektedir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Depth of Field / Alan Derinliği: Alan derinliği demektir. DOF şeklinde de ifade edilir. Diyaframın küçük olmasıyla elde edilen bir alan derinliğidir. Fotoğraf çekerken pozlama yapılan nesnenin önünde ve arkasındaki net alandır. Alan derinliğinin 1/3 kısmı nesne ile kamera arasındaki kısımda ve 2/3 kısmı ise nesnenin arkasında oluşur. Alan derinliği etkisi objektifin diyafram açıklık değerine, nesnenin objektife olan uzaklığına ve fotoğraf makinesinde kullanılan merceklerin odak uzaklığına bağlı olarak değişir.

    FireWire (IEEE-1394): Daha çok yeni versiyon bilgisayarlarda özellikle Macintosh'larda var olan bir nevi bağlantı kapısıdır. Resim ve video gibi çok yer kaplayan büyük dosyaların bilgisayar ortamına Seri, Paralel ve USB bağlantı kapılarına göre çok daha hızlı bir şekilde aktarılmasını sağlar. Sony'de adı i-Link olarak ta ifade edilir.

    SVGA: Kamera veya ekran teknolojisinde 800×600 çözünürlüğü ifade eden bir deyiştir.

    TIFF (Tagged Image File Format): 1- TIFF, birçok farklı özelliği bünyesinde barındıran bir biçimdir. Fotoğraf makinelerinde bazen kullanıldığını görebilirsiniz. Özelliği hem EXIF verisini barındırması hem de gerektiğinde kayıpsız şekilde fotoğrafları kaydetmesidir. 2- Sıkıştırma yapmadan çekim imkanı sağlayan bir resim formatıdır. Sıkıştırma yapmadan dosya oluşturur ama çok yer kapladığından resim çekim sırasında işlem zamanı biraz daha uzun olur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü