Eğitim Sitesi

Astenosfer Nedir? Astenosfer Hakkında Kısaca Bilgi

Astenosfer Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Astenosfer:

Litosferin (taşküre) altında bulunan mantonun yumuşak üst bölümü. Dünya'nın mantosunda, sıcak kayaçlardan oluşan 80-200 km kalınlığındaki tabaka.

 

Deprem Terimi Olarak Astenosfer:

Litosferin (taşküre) altında bulunan mantonun yumuşak üst bölümü.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Yenilenebilir Enerji: Güneş ışığı, rüzgâr, akan su, jeotermal, biyolojik süreçler ve vb. doğal olarak varlığını sürdüren kaynaklardan elde edilen enerjidir.

    Matematiksel Konum: Yeryüzündeki herhangi bir alanın enlem ve boylamlara göre yeridir. Bir başka ifade ile Ekvator'a ve Greenwich'e göre konumudur.

    Odak Derinliği: Depremde enerjinin açığa çıktığı noktanın yeryüzünden en kısa uzaklığı, depremin odak derinliği olarak adlandırılır. Depremler odak derinliklerine göre sınıflandırılabilir. Bu sınıflandırma tektonik depremler için geçerlidir. Yerin 0-60 km derinliğinde olan depremler sığ deprem olarak nitelenir. Yerin 70-300 km derinliklerinde olan depremler orta derinlikte olan depremlerdir. Derin depremler ise yerin 300 km'den fazla derinliğinde olan depremlerdir. Türkiye'de olan depremler genellikle sığ depremlerdir ve derinlikleri 0-60 km arasındadır. Orta ve derin depremler daha çok bir levhanın bir diğer levhanın altına girdiği bölgelerde olur. Derin depremler çok geniş alanlarda hissedilir, buna karşılık yaptıkları hasar azdır. Sığ depremler ise dar bir alanda hissedilirken bu alan içinde çok büyük hasar yapabilirler.

    Kurak Bölgesi Topografyası: Rüzgarın aşındırma, taşıma ve biriktirme yoluyla oluşturduğu şekil topluluğudur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü