Eğitim Sitesi

Alüminyum Nedir? Alüminyum Hakkında Kısaca Bilgi

Alüminyum Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Alüminyum:

Alüminyum (simgesi Al) gümüşümsü renkte sünek bir metaldir. Doğada genellikle boksit cevheri halinde bulunur ve oksidasyona karşı üstün direnci ile tanınır. Bu direncin temelinde pasivasyon özelliği yatar. Endüstrinin pek çok kolunda kullanılır. Hafiflik ve yüksek dayanım özellikleri gerektiren taşımacılık ve inşaat sanayisinde kullanım alanı geniştir. Yoğunluğu bakırın ve çeliğin üçte biridir, kolaylıkla dövülebilir, makinede işlenebilir ve dökülebilir. Alüminyumun parlak ve silik görüntüsünden yararlanılarak dekoratif amaçlı süs ve ev eşyaları yapımında kullanılmaktadır.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Alüminyum:

Sembolü Al olup yer kabuğunun %7'sini kaplar. Beyaz, parlak ve hafif bir metal olup Periyodik cetvelin 3. periyot III A grubunda yer alır.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Rasyonalizm: 1900'lerde başlayan ve 1928 yılında CIAM toplantısı ile daha da ağırlık kazanan mimarlık akımı. Duygu yerine akıl ve mantığın, pozitif bilimlerin ön plana geçtiği bu akıma, fonksiyonellikte denir.

    Plise Perde: Modern ev, ofis, restoran ve kış bahçesi gibi mekanlarda kullanılabilen, 2 cm enindeki kumaşın pile şeklinde ipler yardımıyla katlanarak toplanmasıyla çalışan, dekoratif kullanım kolaylığı olan perde türüdür. Kumaşın yukarı aşağı hareketini kolaylaştırıcı bir alt ray ağırlık çıtası ve perdeyi istenilen noktada durduran ip mekanizmasından ibaret bir sistemi vardır.

    Jipsoplasti: Alçıdan kabartma süsler yapma sanatı.

    Ral Sistemi: RAL renk sistemi renk ile uğraşan herkes tarafından bilinen uluslararası kabul görmüş bir sistemdir. Bu sistem sayesinde bir renk örneği dünyanın her yerinde kodu ile tanımlanabilir ve anlaşılabilir olmuştur. 70 yıl boyunca RAL, Alman Kalite Güvence ve Sertifikasyon Enstitüsü "RAL German Institute for Quality Assurance and Certification" renkleri standardize etmek için çalışmıştır. İlk olarak 1927'de tanımlanmış ve kısa sürede endüstriyel ihtiyaçları karşılar hale gelmiştir. Günümüzde RAL sistemi mimarlık, dekorasyon, reklamcılık, tekstil, endüstriyel üretim gibi alanlarda renk seçimi ve ifadesi sağlar. Metotlu olarak düzenlenmiş, birbirileriyle uyum sağlayan renk tonları ile renk tasarımı için mükemmel bir koleksiyondur. Kodlama sistemi; renklerin tonunu, açıklık-koyuluğunu ve renkliliğini sistematik olarak göstererek kullanım kolaylığı sunar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü