Eğitim Sitesi

Alplik Nedir? Alplik Hakkında Kısaca Bilgi

Alplik Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Alplik:

Alplik; yiğitlik, kahramanlık, yüreklilik, savaşçılık gibi anlamlara gelir.

Alp, eski Türklerde askerlere de denirdi. Aynı zamanda hükümdar ve komutanların isimlerinde de alp bulunabilirdi. Bu gücü ve yiğitliği simgelerdi. Örneğin, Büyük Selçuklu Hükümdarı'na Alp Arslan, Gazneliler Devleti'nin kurucusuna Alp Tegin denmiştir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Bağlaşma Devletleri (İttifak Devletleri ): Sanayi Devrimi'ni gerçekleştirdikleri halde ulusal birliklerini geç tamamlayan Almanya ve İtalya'nın, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nu da yanlarına alarak 1883 yılında oluşturdukları, tarihin ilk emperyalist devletler bloğudur. Bu birlik, sömürge alanlarını daha önceden aralarında paylaşan İngiltere, Fransa, Hollanda, Belçika ve Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı bu devletlerin ellerindeki sömürgeleri ele geçirmek amacıyla oluşturulmuştur.

    Ana Kara: Yer yüzünde beş büyük kara parçasından her biri.

    Atabey: 1. Büyük Selçuklu Devleti'nde Emirliklere emir olarak atanan sultan oğullarının (melik) eğitim ve öğretiminden sorumlu yaşlı ve tecrübeli öğretmen-devlet adamlarıdır. 2. Türk-İslam devletlerinde Sultan çocuklarının eğitim ve öğretiminden sorumlu olan kişilerdir.

    Recm: Şeriat düzeninde bir insanı taşa tutarak öldürme cezazı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü