Eğitim Sitesi

Addan Ad Türeten Ekler Nedir? Addan Ad Türeten Ekler Hakkında Kısaca Bilgi

Addan Ad Türeten Ekler Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Addan Ad Türeten Ekler:

Adlara ve ad soylu kök ve gövdelere gelerek anlamca eskisinden farklı yeni bir anlam oluşturacak biçimde kelime türeten ek: al/al+lı, baş/baş+lık, yol/yol+daş vb.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Seyahat (Gezi) Yazısı: Gezilip görülen yerlerin ve o yerlerle ilgili izlenimlerin anlatıldığı yazılara gezi yazısı denir. Bilinmeyen, görülmeyen bir yeri, bir memleketi, manzaraları, insanları, gelenekleri, anlatmak gezi yazılarının özelliğidir. Gezi yazıları; gezilip görülen yerlere ait bilgi vermek, o yerlerin güzelliklerini ve görülmeye değer yanlarını göstermek amacını taşır.

    Fiil: 1. İş, davranış, olumlu veya olumsuz olarak çekimli durumlarda zaman kavramı taşıyan veya zaman kavramı yanında kişi kavramı veren kelime, eylem. 2. İş, hareket, oluş bildiren sözcüklere eylem (fiil) denir.

    İç içe Birleşik Cümle: Çekimli durumdaki bir cümlenin temel cümle içinde, o cümlenin bir ögesi olarak yardımcı cümle işlevi ile yer aldığı birleşik cümle türü. Temel cümle sondadır: Doktor bu nal seslerinin, bu çocukça taşkın neşenin sırrını hala çözemeyeceğini sanıyor, yavaş yavaş hüzne kayıyordu. (T.Buğra, Küçük Ağa, s.171)

    Fiil Cümlesi: Yüklemi çekimli fiil olan cümle: Onun hayatı sadece bugünlerde geçmişti. (A.H.Tanpınar, Huzur, s.119)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü