Eğitim Sitesi

Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü

Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü

Gökbilim

Gökcisimlerini inceleyen bilim dalı.

Gökküresi

Yer merkezli sonsuz yarıçaplı sanal küre. İç yüzü bizim için gökyüzü olarak kabul edilir.

Göktaşı

Uzaydan dünya atmosferine düşen yabancı cisimdir.

Göktaşı Çukuru

Göktaşlarının yeryüzüne çarpması sonucu oluşan kenarları yuvarlak, çanak şeklindeki yapılardır. Göktaşı çukurları çok nadir oluşur, çünkü göktaşlarının büyük bir bölümü dünya yüzeyine ulaşmadan atmosferde parçalanırlar.

Gölgeli Ay Tutulması

Ay, Dünya'nın yarı gölge konisine tamamen girdiğinde oluşan tutulmadır. Bu anda Güneş'in sadece bir kısmından ışık alabildiği için Ay normalden daha sönük görülür.

Görünür Çap

Uzakta duran küresel bir cismin bakış doğrultusuna dik düzlem üzerinde gördüğümüz izdüşümüne ilişkin çapın iki ucunu gözlemciye birleştiren iki doğru arasındaki açı.

Görünür Evren

Evrenin görülebilen kısmıdır. Teknoloji ilerleyip daha güçlü teleskoplara sahip olundukça görünen evrenin sınırları da genişlemektedir. Günümüz teknolojisine göre görünen evren 14 milyar ışık yılı yarıçaplıdır. Evrenin kendisinin ne büyüklükte olduğu ya da evrenin sonlu mu, sonsuz mu olduğu henüz cevaplanamamış sorulardır.
Evrenin gerçek boyutları, görünür evrenden muhtemelen çok daha büyüktür. Evren sonsuz değilse de, görünür evrenimiz çok daha büyük bir bütünlüğün içerisinde küçücük bir nokta kadardır.

Görünür Hareket

Bir gökcisminin gözlemciye göre yaptığı hareket yada gözlemcinin gördüğü hareket. Güneş'in gökyüzündeki hareketi ve doğup batması görünür harekettir. Otsa Yer, kendi ekseni çevresinde dönmekte, biz Güneş'i dolanır görmekteyiz.

Görünür Işın

400 ile 700 nanometre dalga boyları arasındaki ışınları kapsar (bir molekül ile hücre arası boyutlar). Elektromanyetik tayfın "ışık" denen bu dar bölümündeki ışınları insan gözü görebilmektedir. Tayfın bu bölümünde mordan kırmızıya kadar bütün renkler yer alır.

Görüş Alanı

Teleskop ile görülebilecek gökyüzü parçasına gerçek görüş alanı denir. Bu açısal alan yay derecesi cinsinden ölçülür. Formülü : Teleskobun gücü / Gözmerceğinin görüş alanı (derece) dir.

Göz Merceği

Oküler. Teleskoplarda gerçek görüntüyü gözlemek için kullanılan küçük bir yakınsak mercek düzeni.

Graviton

Kütleçekimini taşıyan parçacık.

Greenwich

Londra'nın doğusunda bir şehir. Şehrin üzerinden geçen meridyen başlangıç meridyeni (sıfır meridyeni ) olarak kabul edilir.

Güç (Büyütme)

Teleskobun gücü, teleskobun kendisi ve kullanılan göz merceği (oküler) arasındaki ilişki olarak tanımlanabilir. Teleskop alınırken açıklık ve teleskobun gücüne çok dikkat edilmelidir. Büyütme = Teleskobun odak uzaklığı / gözmerceğinin odak uzaklığı formülü ile hesaplanır. Normal şartlar altında en yüksek büyütme teleskobun açıklığının 60 katına eşittir. Mesela 3.5" lik bir teleskobun max. büyütmesi 210X dir. Genelde amatör astronomlar gözlemlerinin çoğunu açıklığın 20-25 katı bir büyütme ile yaparlar.

Güçlü Çekirdek Kuvveti

Güçlü çekirdek kuvveti: Atom çekirdeğinde, proton ve nötronları birbirine bağlayan kuvvet.

Gün Dönümü

Gecelerin uzamadan kısalmaya (22 Aralık), ya da kısalmadan uzamaya (22 Haziran) dönmesi olayı bu dönmenin olduğu tarih.

Günberi (Perihelion)

Bir gezegen ya da gökcisminin yörüngesinde Güneş'e en yakın olduğu nokta.

Güneş

Dünya'ya en yakın yıldızdır.

Güneş Rüzgârı

Güneş'ten dışarı salınan genelde elektrik yüklü parçacıklardan oluşan rüzgâr.

Güneş Saati

Bir çubuğun gölgesiyle zaman belirleyen basit saat.

Diğer Uzay ve Astronomi Terimleri

İlk Sayfa ... 11 12 [13]14 15 ... Son Sayfa

Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğünde Kayıtlı Terim: 542

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa