Eğitim Sitesi

Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü

Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü

Işık Yılı

Işığın bir yılda aldığı yol. Uzaydaki gök cisimleri arasındaki mesafe kilometre ile ifade edilmeye başlatıldığında çok büyük rakamlar meydana gelir. Bunun yerine ışık yılı birimi kullanılır. Bir ışık yılı ışığın boşlukta 1 yılda aldığı yoldur. Bu ışık yılı yaklaşık olarak 9,45.10¹² km dir. Işık yılı bir uzunluk birimidir. Kısaca "ıy" olarak ifade edilir.

Işınım Gücü

Işınım yapan bir cismin tüm yüzeyinden uzaya birim zamanda yaydığı ışınım enerjisi. Işınım gücü tüm dalgaboylarındaki ışınımı kapsıyorsa bolometrik ışınım gücüdür.

Işınım Tayfı

Işık bir prizma yada kırınım ağı yardımı ile yayıldığında oluşan renkli bant. Bir cismin farklı dalga boylarında yaydığı ışınım enerjisi.

Işınım Yeğinliği (Şiddeti)

Işınım yapan bir cismin; birim zamanda, birim alandan birim uzay açıya, birim enerji bandında yaydığı ışınım enerjisi.

İç Gezegenler

Yörüngesi yer yörüngesinin içinde kalan gezegen (Merkür, Venüs).

İç Kavuşum

Bir dış gezegenin Yer ile beraber Güneş'in aynı yanında bir doğrultuya gelmesi. Gezegenin uzaım açısının 0° olması durumu

İkili Yıldız

Birbirine kütleçekimiyle bağlı, iki yıldızdan oluşan sistem.

İlk Uzay Turisti

28 Nisan 2001 tarihinde Amerikalı işadamı Dennis Tito'yu taşıyan Soyuz uzay aracı, Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü'nden Türkiye saati ile 10.37'de fırlatılarak 6 gün sürecek olan uzay yolculuğuna başladı. Böylece Tito dünyadaki ilk uzay turisti olma ünvanını kazanmış oldu. 61 yaşındaki Dennis Tito, altı gün sürecek uzay serüveni için Ruslara 20 milyon dolar ödedi. Dennis Tito uzaydaki ilk 24 saatini değerlendirdiği basın açıklamasında, uzay mekiğinin kalkışı sırasında fazla sallantı olmadığını ve heyecanlanmadığını söyledi. Amerikalı işadamı, uzayda bulunmanın tarif edilemez bir duygu olduğunu anlattı. Uzaya gitmek için insanüstü özelliklere gerek olmadığını belirten Tito herkesin uzay yolculuğuna çıkabileceğini savundu.

İlkbahar Noktası

1- Güneş'in görünen yıllık deviniminde gök eşleği ile tutulumun kesim noktalarından biri. (Güneş yaklaşık olarak 21 Mart'ta bu noktaya gelir.)

2- Gök ekvatoru ile ekliptiğin kesim noktalarından biri. Güneş görünür hareketinde yaklaşık 21 Mart'ta bu noktaya gelir. İlkbahar noktası Balıklar burcunda yer alır.

İslam Takvimi

İslam ülkelerinin kullandığı takvim. Bu takvim Ay'ın evrelerine göre düzenlenir. Başlangıç zamanı Hz. Muhammed'in hicret tarihidir.

İyonlaşma

Bir atomun elektron kaybetmesi.

İyonosfer

Yer atmosferinde atom ve moleküllerin Güneş ışınları ve kozmik ışınlar tarafından iyonlaştırıldığı katman.

Jeodezi

Yer yüzünün biçimi ve boyutları ile ilgilenen bilim dalı.

Jeoid

Yerçekimi kuvvetinin her noktada aynı ve Yer'in dönüş gücü ile tam dengede olduğu yer küre biçimi.

Joystick

Joystick, bilgisayar oyunlarının olmazsa olmazı joystickler ilk olarak Apollo Ay aracında kullanılmıştır. (NASA tarafından geliştirilmiştir.)

Julien Takvimi

Julius Cesar'ın düzenlettiği gün takvimi. Bu takvimde dörde bölünebilen yıllar 366 gün, bölünmeyenler de 365 gün alınır. Bugün kullandığımız takvim bunun düzeltilmiş biçimidir. Bugün kullandığımız takvim bu takvimdir. M.Ö. 46 yılında başlamıştır.

Jülien Tarihi

İsa'nın doğum yılının Ocak ayının birinci gününe 1721057 sayısı verilip, Greenwich'in günortası esas alınarak, geçen her günün bu sayıya eklenmesiyle herhangi bir tarih için bulunan sayı.

Jüpiter Gezegeni

- Güneş sisteminin en büyük gezegenidir.
- Kütlesi Dünya'nın 318 katıdır.
- Jüpiter dev kütlesi ve güçlü manyetik alanıyla onlarca göktaşının yüzeyine düşmesini engeller.

Kablosuz Aletler

Kablosuz aletler, ilk olarak Ay yüzeyinde kullanılmak için tasarlanan delgi ve vakum aletleridir. (NASA tarafından geliştirilmiştir.)

Kaçma Hızı

Bir cismin başka bir cismin çekim alanından tamamen kurtulması için gerekli hız.

Diğer Uzay ve Astronomi Terimleri

İlk Sayfa ... 13 14 [15]16 17 ... Son Sayfa

Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğünde Kayıtlı Terim: 542

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa