Eğitim Sitesi

Ünsüz Nedir? Ünsüz Hakkında Kısaca Bilgi

Ünsüz Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Ünsüz:

1. Ağız kanalında ve diğer ses organlarında bir engelleme, daralma veya kapanmayla ve bir ünlü yardımıyla çıkarılan ses (b, c, ç, d, f, g, ğ, h, j, k, l, m, n, p, r, s, ş, t, v, y, z.)

2. Tek başına seslendirilemeyen, seslendirilebilmek için bir ünlüye ihtiyaç duyan harflere ünsüz denir. Dilimizde 21 ünsüz harf vardır.

 

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Ünsüz:

Ses yolundan çıkarken gırtlak, damak, dil, diş ve dudaklar gibi bazı engellere çarparak çıkan seslere "ünsüz" adı verilir.
Türkçede 21 ünsüz bulunur: b-c-ç-d-f-g-ğ-h-j-k-l-m-n-p-r-s-ş-t-v-y-z.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Devrik (Kuralsız) Cümle: Yüklemi sonda bulunmayan cümledir. Bu tür cümleler daha çok şiir dilinde ve konuşmalarda görülür. Örnek : Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal. Gülme komşuna, gelir başına.

    Gereklilik Kipi: Belirli bir zamana girmeyen, fiilin gösterdiği oluş ve kılışın yapılması gerekli olduğunu bildiren ve Türkçede -meli, -malı eki ile kurulan tasarlama kipi. Örnek : Gelmelisin, Yatmalısın.

    Kinaye (Dolaylı Söz Söyleme): Sözcüklerin çok anlamlı olarak kullanılmasında kinayenin de büyük bir önemi vardır. Kinaye bir sözün hem gerçek hem de mecaz anlamını düşündürecek bir biçimde kullanılmasıdır. Kinayede gerçek anlam verilir, mecaz anlam kastedilir. Örnek : Bu çocuğun elinden tutsan ne kaybedersin? Bulmadım dünyada gönüle mekan Nerde gül bitse etrafı diken Şu karşıma göğüs geren Taş bağırlı dağlar mısın?

    Ses Türemesi: Sözcükler kimi eklerle birleşirken zaman zaman araya başka yeni sesler girer. Türkçe'de ses türemesi olayına fazla rastlanmaz.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü