Eğitim Sitesi

Online Tarih Terimleri Sözlüğü

Online Tarih Terimleri Sözlüğü

Mansıp

Makam.

Maoculuk

Köylülüğe dayanan, devrimin merkezine ve öncülüğüne köylüyü koyan Marksist toplumculuktur. Marksizmin Mao Tse Tung tarafından Çin koşullarına göre yorumudur. Devrim mücadelesi Leninizmin tersine, kent yerine köyden ve işçi sınıfı yerine köylülükten başlatılmıştır. Çin'de sanayinin gelişmemesi, emekçilerle egemenler arasındaki çelişkinin kentlerde değil, köylerde, kırsal alanlarda olması nedeniyle farklı bir yol izlenmiştir.

Maraba

Birinin toprağını işleyerek belli bir oranda üründen pay alan kimse.

Mareşal

Askerlikte en yüksek aşama, en büyük rütbedir.

Marksizm (Bilimsel Sosyalizm)

XIX. yüzyıl ortalarında Marks ve Engels'in geliştirdikleri tarihsel, toplumsal ve düşünsel görüşe dayalı devrimci siyasal harekettir. Kapitalizmin yok olacağı ve yerine sosyalizmin geçeceğini ileri süren bu öğreti ilk kez 1917 Devrimi ile Rusya'da uygulama alanı bulabilmiştir.

Marshall Planı

II. Dünya Savaşı'ndan sonra, Avrupa'nın yeniden yapılanmasını sağlamak ve ABD'nin Avrupa'daki etkisini artırmak amacıyla 1948-1952 yıllarında uygulanan Amerikan politikasıdır. Bu uygulama ile Avrupa'daki ülkeler büyük oranda ABD'ye borçlanmışlar ve ABD'nin Avrupa'daki etkisi artmıştır.

Maruni

IV. yüzyılda keşiş Aziz Maron'un oluşturduğu kiliseye bağlı olan bugün çoğunluğu Suriye ve Lübnan'da yaşayan Katolik-Süryani topluluğudur. Bunlar kutsal kitaplarını Arapça okurlar, Roma Kilisesi'ne bağlı oldukları halde, Ortodoks ayini yaparlar.

Masonluk

Dünyanın pek çok ülkesinde dışa kapalı bir örgüt olarak etkinlik gösteren, özgürlük eşitlik, kardeşlik ve dayanışma temeline dayalı, ilkeleri ve kuralları üyelerince bilinen, üyeleri arasında büyük bir dayanışma bulunan, üyelerinin birbirlerini masonluğa özgü imlerle simgelerle tanıdığı bir tür kapalı örgüttür.

Mastaba

Eski Mısır'da duvarları içe doğru yatık ve düz damlı, dikdörtgen ta-banlı yer seviyesinin altında inşa edilen ev mezarlardır.

Maşat Höyük

Tokat'ın Zile ilçesinin 20 Km. güneyinde bulu-nan höyüktür. Erken Tunç Çağı'nın II. Evre-sinden Demir Çağı'na kadar uzanan sürekli kültür katları bulunan, Hititler'den kalma bir tablet arşivinin de yer aldığı bir höyüktür.

Matbaa

Matbaa, resim ve yazıları, kağıt vb. malzemeler üzerine özel makineler ile birden çok nüsha halinde basarak çıkaran sistem (Basımevi). İlk matbaa MS 593'te Çin'de kurulmuştur.

Matrak

Osmanlılarda talim silahı olarak kullanılan, üzeri deri kaplı kalın ve bir ucu boğumlu sopadır.

Mavera Ün-Nehr

Orta Asya'da Ceyhun ve Seyhun ırmakları arasında kalan bölgeye verilen addır. Arapça iki nehir arasındaki bölge anlamına gelir.

Maveraünnehir

Aral Gölü'ne dökülen Seyhun ve Ceyhun ırmakları arasında kalan geniş ve verimli topraklar. "Iki nehir" arası anlamında kullanılır.

Mazdeizm

İran'da yaşadığı söylenen Zerdüşt'ün MÖ 6. yüzyılda kurduğu ve tanrılarından Ahura Mazda'dan dolayı Mazdeizm denen ve esasları Avesta adlı kitapta toplanmış dindir. Bu inanışa göre yaşam, başında Ahura Mazda'nın bulunduğu iyilik ve ışık dünyası ile başında Ehriman'ın bulunduğu kötülük ve karanlık dünyasının sonsuz mücadelesinden ibarettir. Birinci yolu seçenler ölünce Çinvat köprüsünden geçerek özel bir sınava tabi tutulacaklar ve cennete ulaşacaklardır. İkinci yolu seçenler, cinlerin yanında kalıp cennete hasret kalacaklardır. Bu din günümüzde Bombay çevresinde ve İran'da varlığını sürdürmektedir.

Mazgal

Kale ya da sur duvarlarında bulunan, kaleye saldıranları gözetlemek, ok ve benzeri şeyler atmak için bırakılmış irili ufaklı pencere niteliğinde dişli aralıklardır.

Mecelle

1- Tanzimat'tan sonra çıkarılan İslam Medeni Yasasıdır. Ahmet Cevdet Paşa başkanlığında bir kurul tarafından hazırlanmış, 1851 maddeden oluşmuştur.

2- Tanzimat'tan sonra Osmanlı Medeni Hukuku'nda fıkıh kitaplarının derlenmesiyle oluşturulan kanun kitabı.

Mecidiye

Osmanlı döneminde kullanılan ve zamanın Osmanlı altınının beşte biri ya da yirmi kuruş değerinde olan gümüş sikkedir. Adını Sultan Abdülmecit'ten almaktadır.

Meclis Hükümeti Sistemi

"Konvansiyonel Sistem" olarak da bilinir. Meclisin üstünlüğü ilkesine dayanır, yasama ve yürütme kuvvetlerinin bir mecliste birleştiği yönetim biçimidir. Yürütme görevini yapan kurul bu meclis tarafından seçilir. Kurul, meclis adına görevini yerine getirir.

Meclis-İ Ahkam-I Adliye

1853-1861 yıllarında Osmanlı Devleti'nde temyiz (Yargıtay) mahkemesi görevini yapan yargı kuruludur

Diğer Tarih Terimleri

İlk Sayfa ... 53 54 [55]56 57 ... Son Sayfa

Tarih Terimleri Sözlüğünde Kayıtlı Terim: 1886

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa