Eğitim Sitesi

Matbaa Nedir? Matbaa Hakkında Kısaca Bilgi

Matbaa Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Matbaa:

Matbaa, resim ve yazıları, kağıt vb. malzemeler üzerine özel makineler ile birden çok nüsha halinde basarak çıkaran sistem (Basımevi). İlk matbaa MS 593'te Çin'de kurulmuştur.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Güneş Saati: Üzerinde yelpaze gibi kademeli olarak açılmış bölmeleri bulunan taş bir levha üzerine yerleştirilmiş, metal bir çubuktan oluşan saattir. Bu çubuğun değişen gölgesine göre zaman belirlenmekteydi. İlk örneğini Sümerlerin kullandığı sanılmaktadır.

    Öşür Vergisi: Müslüman çiftçilerden alınan ürün vergisidir.

    Saka: 1- Yeniçeri ocağının su ihtiyacını temin eden görevli. 2- Evlere çeşmeden, ırmaktan vb. genellikle hayvan sırtında su taşımayı meslek edinmiş kimse.

    Merkantilizm: 1- Amerika'da altın ve gümüş madenlerinin bulunmasının ardından, devletlerin esas veya asıl zenginliklerini değerli madenlerden meydana geldiğini savunan ve korumacı bir politikadan yana olan iktisadi öğreti. 2- XV. ve XVIII. yüzyıllar arasında egemen olmuş, ticaret burjuvazisinin çıkarlarını öne alan, gönencin üretim alanında değil, ticarette ve anamal birikiminda olduğunu ileri süren öğretidir. Bu öğretiyi benimseyenler "sat ama alma" sloganı ile hareket ederek kasalarında en fazla altını biriktirmeye çalışırlardı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü