Eğitim Sitesi

Tabiat Anıtı Nedir? Tabiat Anıtı Hakkında Kısaca Bilgi

Tabiat Anıtı Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Tabiat Anıtı:

Milli park esasları dahilinde korunan tabiat parçalarıdır. Türkiye'de 2014 yılı itibari ile 107 adet tabiat anıtı tescillenmiştir.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Tabiat Anıtı:

Tabiatın ve tabiat olaylarının meydana getirdiği özelliklere ve bilimsel değere sahip, millî park esasları dâhilinde korunan tabiat parçası.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Ekonomik Coğrafya: Ekonomik olayların yeryüzünde, bir ülke de, bir bölgede dağılışını, bunlarla öteki coğrafya olaylarının karşılıklı ilgisini araştıran bir coğrafya kolu. Ekonomik coğrafyada, bir yerde oturan insanların meydana getirdiği işler, yaşadığı yerden faydalanma şekilleri, doğal yöreyi işlenmiş yöre durumuna getirme şekilleri ve dereceleri incelenir.

    Gayzer: 1- Volkanik yörelerde yeraltındaki sıcak suyun belirli aralıklarla fışkırması ile oluşan kaynaklardır. 2- Düzenli veya düzensiz aralıklarla, suları yukarı doğru fışkırarak patlama yapan bir sıcak su kaynağı.

    Fay Açısı: Dikey düzlem ile fay düzlemin yaptığı açıya fay açısı denir.

    Karstlaşma: Karstik yer şekilleri, suların etkisiyle çözünebilen taşlar üzerinde oluşan şekillerdir. Ancak kalker, jips, dolomit ve kaya tuzu gibi taşlar, diğerlerine göre daha hızlı çözünürler. Onun için bunlara karstik taşlar, bu taşların sular etkisiyle çözünmesi olayına da karstlaşma denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü