Eğitim Sitesi

Su Kemeri Nedir? Su Kemeri Hakkında Kısaca Bilgi

Su Kemeri Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Su Kemeri:

Su borularının basınca dayanıklı yapılamadığı dönemlerde kentin su ihtiyacını sağlayan suyolunun hep aynı yükseklikte ve çok az eğimli biçimde yapılması gerekirdi. Bu amaçla vadilerin aşılması gerektiğinde kemer dizilerince taşınan suyolları inşaa edilmiştir. Köprüye benzeyen bu yapılara su kemeri adı verilir. İlk su kemerleri Antik Roma döneminde yapılmıştır.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Su Kemeri:

Su borularının basınca dayanıklı yapılamadığı dönemlerde kentin su ihtiyacını sağlayan suyolunun hep aynı yükseklikte ve çok az eğimli biçimde yapılması gerekirdi. Bu amaçla vadilerin aşılması gerektiğinde kemer dizilerince taşınan suyolları inşa edilmiştir. Köprüye benzeyen bu yapılara su kemeri adı verilir. İlk su kemerleri Antik Roma döneminde yapılmıştır.

 

İnşaat Terimi Olarak Su Kemeri:

İlk kez eski Romalılarca uygulanmış olan, üzerinde su yolu bulunan, tuğla veya taştan yapılmış kemerli köprü.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Kubbe Kasnağı: Bir kubbeyi taşıyan daire, kare ya da çokgen planlı kaidedir. Buna kubbe bileziği ya da tambur da denir.

    Künk: Su nakli için isale hatlarında kullanılan pişmiş toprak ya da çimentodan yapılmış boru, büz. Osmanlılar döneminde toprak künkler kullanılır ve şebekeden su kaybını azaltmak için iç yüzeyleri sırla kaplanırdı.

    İdol: 1. Örnek alınan, en çok hayranlık duyulan kimse. 2. Çok tanrılı dinlerde tapınılacak küçük tanrı yada tanrıça heykelciği. 3. İlkel kavimlerde tapınılan taştan veya fil dişinden yapılmış küçük heykellere verilen ad.

    Firavun: Eski Mısır hükümdarlarına verilen unvan.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü